Jabolčni kis kot pripomoček pri hujšanju?
Jabolčni kis kot pripomoček pri hujšanju?
Jabolčni kis je v kulinariki dobro poznan kot dodatek k jedem. Zaradi njegovega sladko-kislega okusa in bogate arome jed dodatno nadgradi in jo obogati. Je priljubljen tudi zaradi protibakterijskih lastnosti in antioksidativnih učinkov.
V zadnjem času je jabolčni kis pritegnil zanimanje predvsem zaradi svojih ugodnih učinkov pri nadzorovanju telesne teže. Študije kažejo, da lahko uživanje jabolčnega kisa zmanjša apetit, skupaj s kalorično omejeno dieto pripomore k zmanjšanju telesne teže ter ravni plazemskih trigliceridov in celokupnega holesterola, po drugi strani pa k povečanju ravni HDL (dobrega holesterola) pri prekomerno težkih osebah. Torej bi jabolčni kis ob urejeni prehrani in drugih načinih terapije lahko uporabljali kot dodatno pomoč pri obvladovanju telesne teže.
Pri uporabi jabolčnega kisa za hujšanje je potrebno vedeti, da ta v manjših količinah nima skoraj nobenih stranskih učinkov, pri odmerjanju pa ne smemo pretiravati. Maksimalna dnevna količina...