Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izzivi naše generacije

Za vas piše:
Ožbej Peterle
Objava: 16. 06. 2022 / 06:58
Oznake: Družba, Mnenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2022 / 07:08
Izzivi naše generacije
Ožbej Peterle. FOTO: Patricia Prendl

Izzivi naše generacije

Pred dvema tednoma sem opazoval nekaj prijateljev in znancev, kako so zapuščali vladno palačo, ter kmalu zatem nekaj drugih prijateljev in znancev, ki so prevzeli štafeto ter sestavili petnajsto vladno garnituro Republike Slovenije. Hm, pomislim, očitno prihaja čas, ko bo počasi večino vodilnih položajev v državi začela prevzemati moja generacija, rojena v sredini osemdesetih let preteklega stoletja.

Nekaj elementarno človeškega je, da mora vsaka generacija upravičiti svoj obstoj, svojo partikularnost. A s staranjem posamezne generacije nemalokrat zaveje tudi duh cinizma in trkanje po prsih, kako je bilo včasih vse bolje. Primerov iz zgodovine je nešteto. Pred dobrimi tisočimi leti, leta 1014, je denimo yorški nadškof Wulfstan II. ugotavljal: »Svet se prehitro vrti in se bliža svojemu koncu.« Pred več kot dva tisoč leti je Salustij zapisal: »V resnici smo že zdavnaj pozabili prava imena za stvari … Zato pa je država na robu prepada.« Torej nič ni novega. Vse je bilo že videno. A vendarle je vsaka generacija vedno vsaj za odtenek drugačna.

Kaj bo ključen izziv naše generacije? Postavim vprašanje Jordanu Petersonu, s katerim sem se v manjšem krogu po srečnem naključju znašel na večerji v nedeljo. Njegov odgovor me ni presenetil – kulturna vojna, je izstrelil. Totalna relativizacija vsega, kar nam je dragega, vzgaja fundamentalizem, saj relativizem izpodkopava temelje, na...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh