Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izšel zbornik lanskega Foruma za dialog in mir na Balkanu, drugo leto spet Forum za mir v Kopru

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 18. 06. 2024 / 13:04
Oznake: Svet, Škof, Zbornik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.06.2024 / 13:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izšel zbornik lanskega Foruma za dialog in mir na Balkanu, drugo leto spet Forum za mir v Kopru
Mag. Tilen Vesenjak, soboški škof in podpredsednik SŠK dr. Peter Štumpf in ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. FOTO: Karlo Smodiš

Izšel zbornik lanskega Foruma za dialog in mir na Balkanu, drugo leto spet Forum za mir v Kopru

Leto dni po koprskem Forumu za dialog in mir na Balkanu je izšel zbornik s prispevki, ki sta ga v torek, 18. junija, predstavila soboški škof Peter Štumpf in ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

»Dogodek je lepo odmeval v slovenski in širši javnosti. Udeleženci Foruma so se v Kopru počutili zelo dobro, domače, sprejeto. Bilo je sproščeno in prijateljsko razpoloženje,« je lansko dogajanje povzel škof Štumpf in se zahvalil pripravljavcem zbornika, Katoliškemu inštitutu pod mentorstvom škofa dr. Antona Jamnika, dr. Simonu Malmenvallu in mag. Tilnu Vesenjaku.

Vrednote, ki varujejo življenje

Hkrati je napovedal prihodnji Forum za mir, ki bo v soboto, 14. junija 2025, v Kopru, in sicer z naslovom Skupne vrednote življenja za mir. »Prihodnost lahko gradimo samo na vrednotah življenja, ki pa za svoj razvoj potrebujejo mir. Tudi mir lahko napreduje tam, kjer je volja do življenja in kjer je življenje cenjeno, spoštovano in zavarovano,« je dejal škof Štumpf in poudaril prizadevanja verskih skupnosti pri varovanju in utrjevanju vrednot, ki varujejo življenje.

Za prihodnje leto je napovedal tudi forum mladih, kjer naj bi mladi govorili o tem, kako gojijo in v svojih okoljih širijo vrednote življenja za mir. V luči besed papeža Frančiška je pozval, naj »ne pustimo, da bi se sanje o miru razblinile«. Prispevek škofa Štumpfa lahko v celoti preberete tukaj.

Bodimo navzoči in odprti

Škof Anton Jamnik je izpostavil pomemben vsebinski pomen Foruma za mir, ki se postavlja ob bok različnim ekonomskih in političnim forumom. Da so bili skupaj predstavniki različnih verstev, je bilo, po Jamnikovih besedah, že samo po sebi pričevanje. Način skupnega bivanja je bil odraz kulture srečanja, ki jo poudarja papež. Škof Jamnik je podčrtal, da »so vključujoča kultura, dialog in mirno sobivanje, ki gradi skupno razumevanje, temeljni kamni demokratične odpornosti Evrope«. Koprsko srečanje je odmevalo tudi v Evropi, je dejal škof Jamnik.

Kaj lahko verske skupnosti naredijo za mir?

Na omenjeno vprašanje je škof Štumpf odgovoril, da je na prvem mestu molitev, potem dialog in odpiranje navzven. Škof Jamnik pa je opozoril na nevarnost pasivnosti in zapiranje verskih skupnosti v geto. Nasproti temu je poklical k participaciji in sprejemanju pluralnosti z ohranjanjem lastne istovetnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh