Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izraelski predsednik bo obiskal papeža in frančiškane

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 29. 04. 2013 / 06:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izraelski predsednik bo obiskal papeža in frančiškane

V mestu sv. Frančiška bodo Šimona Peresa sprejeli v tamkajšnji Frančiškovi baziliki in mu simbolično izročili ključ mesta Assisi.

Izraelski predsednik Šimon Peres naj bi se danes v Vatikanu sestal s papežem Frančiškom. Na programu njegovega obiska so tudi pogovori z italijanskim političnim vrhom, kot so minuli konec tedna sporočili s predsedniškega urada v Jeruzalemu. V sredo, 1. maja, bo predsednik Peres obiskal še Assisi, kjer bo v Frančiškovi baziliki prejel odlikovanje mesta za svoja mirovna prizadevanja.

V središču pogovorov med Peresom in papežem bo položaj na Bližnjem Vzhodu, je še zapisano v sporočilu predsedniškega urada. Med drugim bo beseda tekla o mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci, pa tudi o odnosih med Izraelom in Svetim sedežem ter med kristjani in judi. V pogovorih z italijanskimi politiki želi Peres opozoriti na grožnje Irana in morebitne sankcije ter na vlogo Evrope v bližnjevzhodnem mirovnem procesu. V načrtu je tudi srečanje izraelskega predsednika s predstavniki judovske skupnosti v Italiji.

S potovanjem v Assisi se bo Peres odzval povabilu tamkajšnjega župana Claudia Riccija. V okviru slovesnosti ob obisku bo izraelski predsednik prejel častno odlikovanj za mir in simbolni ključ mesta Assisi. Tovrstno odlikovanje bo podeljeno prvič, Peresa pa bodo s tem počastili za njegov 'edinstven prispevek k dialogu in prizadevanjem za mir'. Sprejema v Frančiškovi baziliki naj bi se po navedbah izraelskega predsedniškega urada udeležili številni člani frančiškanskega reda. Bratje frančiškani so tradicionalno pristojni za oskrbo katoliških romarskih krajev v Sveti deželi.

Po ugibanjih medijev pa naj bi papež Frančišek v začetku prihodnjega leta ob 50. obletnici zgodovinskega obiska papeža Pavla VI. (1963-1978) odpotoval na obisk v Sveto deželo. Pavel VI. je svete kraje krščanstva v Izraelu in Jordaniji obiskal med 4. in 6. januarjem 1964 in se tedaj v Jeruzalemu sestal s pravoslavnim patriarhom Atenagorasom. Njegov naslednik, Bartolomej I. iz Carigrada, je papeža Frančiška povabil na skupno potovanje v Jeruzalem.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh