Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izrael presegel mejnik dveh milijonov cepljenih

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 01. 2021 / 06:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2021 / 06:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izrael presegel mejnik dveh milijonov cepljenih

Izrael presegel mejnik dveh milijonov cepljenih

»Vidimo luč na koncu tunela, Izrael bo postal prva svetovna država, ki bo izšla iz koronakrize.«

Prednost pri cepljenju v Izraelu imajo zdravstveni delavci in starejši od 60 let. FOTO: Reuters



Število cepljenih proti covidu-19 v Izraelu je v četrtek preseglo mejnik dveh milijonov. »Vidimo luč na koncu tunela, Izrael bo postal prva svetovna država, ki bo izšla iz koronakrize,« je poudaril tamkajšnji predsednik vlade Benjamin Netanjahu.

Dvomilijonta cepljenka, ki je prvi odmerek prejela v Ramli blizu Tel Aviva, je bila 22-letna Margaret Alsoso. Prvi, milijonski mejnik je sicer Izrael dosegel ravno na novega leta dan. »Podiramo vse rekorde,« se je tedaj hvalil Netanjahu.

150.000 prebivalcev že prejelo dva odmerka

»Ljudi pozivam k strpnosti in potrpežljivosti. Obljubljam, da se bo življenje kmalu vrnilo v ustaljene tirnice,« je državljane še nagovoril izraelski premier. Njegova žena, Sara Netanyahu, je v četrtek prejela drugi odmerek cepiva.

V začetku meseca so sicer izraelske oblasti načrtovale, da bosta dva milijona državljanov – prednost imajo zdravstveni delavci in starejši od 60 let – do konca januarja že prejela oba odmerka cepiva, a se je do včeraj število ustavilo pri 150.000.



V Izraelu, kjer se je življenje že tretjič med pandemijo ustavilo, sicer dnevno beležijo okrog 9000 novih primerov okužb, skupaj pa so jih po ocenah ministrstva za zdravje potrdili že več kot 523.000, umrlo je okrog 3850 oseb.

V ponedeljek preseženih pol milijona okužb

Po podatkih Worldometra je skupno število okužb v Izraelu preseglo pol milijona v začetku tega tedna, v ponedeljek. S 529.814 okužbami, ob tega 78.636 aktivnimi, Izrael – ki ima po podatkih statističnega urada 9,29 milijona prebivalcev – na svetovni razpredelnici zaseda 27. mesto.

Amnesty International pa je Izrael pozval, naj odmerke cepiva zagotovi tudi Palestincem na Zahodnem bregu (7020 aktivnih primerov in 1343 smrti) in v Gazi (7323 aktivnih primerov in 462 smrti), češ da je država to dolžna storiti po mednarodnem pravu.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh