Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izjava Škofije Maribor ob podpisu dogovora o vračilu zgradbe nekdanjega bogoslovja

Objava: 11. 05. 2005 / 08:17
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izjava Škofije Maribor ob podpisu dogovora o vračilu zgradbe nekdanjega bogoslovja

Izjava Škofije Maribor ob podpisu dogovora med Ministrstvom za šolstvo in šport Republike Slovenije in Škofijo Maribor o vračilu zgradbe nekdanjega bogoslovja na Vrbanski cesti 30 v Mariboru
Izjava Škofije Maribor ob podpisu dogovora med Ministrstvom za šolstvo in šport Republike Slovenije in Škofijo Maribor o vračilu zgradbe nekdanjega bogoslovja na Vrbanski cesti 30 v Mariboru

V torek, 10. maja 2005, je bil podpisan dogovor o vračilu zgradbe nekdanjega bogoslovja na Vrbanski cesti 30 škofiji Maribor. V škofiji Maribor z veseljem ugotavljamo, da je po petinšestdesetih letih škofiji vrnjeno v last in posest nekdanje, takrat na novo zazidano bogoslovje, ki ga je ob zgraditvi zasedel nemški okupator, za njim pa nova komunistična oblast. Mariborski škof Ivan Jožef Tomažič je bogoslovje sezidal s sredstvi, ki so jih verniki zbirali po celotni škofiji. Vrnitev bogoslovja ob šestdesetletnici konca druge svetovne vojne ima tako svojevrsten simbolični pomen.

Čeprav je bil dogovor med Ministrstvom za šolstvo in šport ter škofijo Maribor sklenjen že jeseni 1997 in na osnovi katerega naj bi prišlo tudi do »osnutka poravnave v roku šestih mesecev«, se to ni zgodilo. Politično nasprotovanje, administrativne in druge ovire so preprečevale rešitev tega vprašanja.

Z vrnitvijo zgradbe na Vrbanski cesti 30 bo škofija Maribor lahko rešila prostorski problem gimnazije Antona Martina Slomška. Nekdanje bogoslovje bo v celoti namenjeno vzgojno izobraževalnim in socialnim programom. Dijaki škofijske gimnazije bodo pridobili ustrezne prostore. S tem bo končno ustreženo upravičenim pričakovanjem dijakov in njihovih staršev.

Dogovor nakazuje tudi predvidene rešitve za mariborsko III. gimnazijo, Srednjo glasbeno šolo, za Agronomsko fakulteto Univerze v Mariboru ter Srednjo kmetijsko šolo, ki bo ostala na lokaciji pod Kalvarijo. Rešitev denacionalizacije na območju Kalvarije omogoča, da se bo ta del mesta primerno uredil, tako za vzgojno izobraževalne dejavnosti, kakor tudi za meščane, ki bodo tudi v prihodnje imeli dostop do okolja, ki je primeren za rekreacijo. Upamo, da bodo tudi mestne oblasti naklonjene reševanju tistih vprašanj, ki so pomembna za skupno dobro mesta in širše okolice.

Sedanji Vladi Republike Slovenije, še posebej Ministrstvu za šolstvo in šport, gre zahvala za korektno in hitro reševanje trinajst let trajajočega denacionalizacijskega postopka.


dr. Franc Kramberger
mariborski škof

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Akcija
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€ 29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh