Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izbrano iz RTV sporeda: vsebine, ki jih priporočamo (26. oktober–1. november)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 25. 10. 2024 / 00:30
Čas branja: 14 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2024 / 08:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izbrano iz RTV sporeda: vsebine, ki jih priporočamo (26. oktober–1. november)
FOTO: Pexels

Izbrano iz RTV sporeda: vsebine, ki jih priporočamo (26. oktober–1. november)

Izbor televizijskih in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (od 26. oktobra do 1. novembra 2024) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Stanka Golob slika s slovenskimi peski

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 26. 10., ob 17.00

Naša gostja bo slikarka, vrtnarka, klena Primorka Stanka Golob iz Baške grape oziroma iz Grahovega ob Bači. Pred kratkim je imela v Gorici, v tamkajšnjem Kulturnem domu razstavo svojih prav posebnih slik, o katerih bomo v oddaji povedali nekaj več. Prav kmalu prihaja še razstava ob njeni 30-letnici slikanja s peskom, ki bo 7. novembra v Tolminu. V avli knjižnice Cirila Kosmača bo ob 18. uri odprtje razstave njenih krajin in arhitekture, uro kasneje pa v galeriji kinogledališča še razstava geometrijske abstrakcije. Slike iz peska so posebnost ustvarjanja Stanke Golob. Njena specialnost je slikanje s slovenskimi peski naravnih barv in različnih debelin, ki jih nabira v rekah, potokih, na gorskih meliščih in kamnolomih po vsej državi. V pogovoru nam bo razkrila, kako je prišla na to idejo in kako sploh nastane slika iz peska. Stanka je raziskala tudi zgodovino svoje družine po mamini in očetovi strani in jo objavila v mapi Slovenskega etnografskega muzeja. V pogovoru nam bo razkrila tudi, zakaj ji je bilo to pomembno.

Pomembne obletnice protestantskih knjig

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 26. 10., ob 19.00

Pred Dnevom reformacije se bomo spomnili treh pomembnih knjižnih obletnic slovenskih protestantov iz druge polovice 16.stoletja. Pred 460 leti je izšla Trubarjeva Cerkovna ordninga, pred 440 leti pa slovenska slovnica Zimske urice Adama Bohoriča in Dalmatinov prevod celotnega Svetega pisma. Sodelujejo: evangeličanski škof mag. Leon Novak, zgodovinar slovenskega jezika akademik prof. dr. Marko Jesenšek, prof. pravne zgodovine dr. Borut Holcman in kulturologinja dr. Klavdija Sedar. Oddajo pripravlja Tone Petelinšek.

Pesnica Elizabeta Kremžar in skladatelj France Ačko

Musica sacra

Radio Ars v nedeljo, 27. 10., ob 9.25

Letos mineva 120 let od rojstva in 50 let od smrti skladatelja p. Franceta Ačka, hkrati pa 70 let od smrti uršulinske pesnice Elizabete Kremžar. Frančiškanski pater Ačko je avtor mnogih zborovskih in nekaterih ponarodelih pesmi, zahtevnejših orgelskih del ter komornih in vokalno-instrumentalnih skladb, uršulinka Elizabeta Kremžar pa je zaslovela po liričnih, globoko osebno izpovednih religioznih pesmih, ki so navdahnile številne slovenske skladatelje.

Reformacija – proces brez konca

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 27. 10., ob 11.20

Reformacija je bila versko, kulturno in politično gibanje v 16. stoletju z namenom preurediti Rimskokatoliško cerkev. Obhajanje državnega praznika dneva reformacije nas vsako leto spodbudi, da premislimo o svojem odnosu do vere in slovenske kulture, še zlasti do slovenskega jezika. Letos obhajamo Meškovo leto, saj se je pred 150 leti rodil duhovnik in pisatelj Franc Ksaver Meško. V župnijah v Škofji Loki in okolici si prizadevajo za versko prenovo v okviru Loškega misijona 2024. V ljubljanski stolnici pa z mednarodnim festivalom začenjajo projekt obnove Milavčevih orgel. Vabljeni k ogledu.

Nedeljsko bogoslužje

Prenos

TV SLO 1 v nedeljo, 27. 10., ob 10.00

Televizija Slovenija bo prenašala bogoslužje iz župnije Kranj - Zlato polje. Maševal bo župnik Erik Švigelj.

Nedeljsko bogoslužje

Radijski prenos

Radio Slovenija Prvi v nedeljo, 27. 10., ob 10.00

Prenos sv. maše iz Zgornje Kungote. Maševal bo župnik Ciril Kocbek.

Duhovni svet Izaka Sirskega

Sedmi dan

Radio Ars v nedeljo, 27. 10., ob 18.00

Ruski pravoslavni metropolit Hilarijon Alfejev je napisal študijo o znamenitem piscu t. i. Orientalske krščanske cerkve Izaku Sirskem. Škof, puščavnik in tudi mistik Izak Sirski je živel v sedmem stoletju na območju današnjega Iraka. Pisal je poglobljene spise o Božji ljubezni, ki še zdaj odmevajo v krščanstvu. Knjigo tega pomembnega krščanskega teologa bo predstavil prevajalec Alfejeve knjige predavatelj na Teološki fakulteti dr. Simon Malmenvall. Oddajo pripravlja Tomaž Gerden.

Migracije: krepitev sedanjosti in gradnja prihodnosti

Gradimo odprto družbo

Radio Ognjišče v nedeljo, 27. 10., ob 18.30

Oddaja, ki jo pripravlja Jezuitsko združenje za begunce Slovenije, bo tokrat 300-a po vrsti. Med drugim bomo gostili evropskega direktorja Jezuitskega združenja za begunce, p. Alberta Aresa DJ, ki bo med drugim opozoril na lažne podatke, ki se uporabljajo za ustrahovanje prebivalstva.

Kristjani na Bližnjem vzhodu, Sirija, 1. del 

Za skupno dobro

Exodus TV v ponedeljek, 28. 10., ob 20.00

V tej oddaji bomo gostili Aleksandra Goodarzyja, ki je bil vodja misije "SOS Kristjani na Bližnjem vzhodu" v Siriji pet let, od leta 2015 do 2020. V teh petih letih vojne se Aleksander nikoli ni utrudil pri pomoči tistim, ki jih je vojna prizadela in so potrebovali hrano, vodo ali versko, moralno ali materialno podporo. Oddaja je prvi del serije oddaj, namenjenih spoznavanju trpljenja kristjanov, ki živijo na Bližnjem vzhodu. Glejte nas ob ponedeljkih v oddaji Za skupno dobro!

»Smrt, kje je tvoja zmaga?«

Vsi sveti

Radio Ognjišče v petek, 1. 11., ves dan

Ob 10. uri bo prenos maše iz cerkve sv. Jožefa Delavca v Idriji, zvečer ob 20. uri nas bo nagovorila življenjska zgodba blaženega Carla Acutisa, ob 21. uri bomo molili rožni venec, do 22. uri pa prisluhnili mislim in glasbi, ki bo uglašena na praznik, ko smrti rečemo z apostolom Pavlom: »Smrt, kje je tvoja zmaga?«


Filmi in druge oddaje

Minioni

Ameriški film, 2015

Pop TV v soboto, 26. 10., ob 12.55

Režija: Pierre Coffin, Kyle Balda Glasovi: Pia Zemljič, Vlado Vlaškalič, Kristijan Ostanek, Tanja Ribič Đurić, Uroš Buh

Prikupne Minione smo srečali v uspešnici Jaz, Baraba, sedaj pa se simpatični rumenčki predstavljajo v samostojnem filmu. Največje poslanstvo Minionov je služenje največjim barabam. Ker so trenutno brez gospodarja, to njihovi vrsti grozi z izumrtjem. Da bi našli novega zlobnega šefa, se pogumen Minion Kevin skupaj s Stuartom in Bobom odpravi na drzno misijo, s katero bo obvaroval svojo vrsto. Ta pustolovščina jih preko ledene Antarktike in New Yorka pripelje do Londona. Na poti spoznajo tudi zlobnico Scarlett, ki jih sprejme za svoje pomočnike.

Možje v črnem

Ameriški film, 1997

Kanal A v soboto, 26. 10., ob 22.20

Režija: Barry Sonnenfeld Igrajo: Tommy Lee Jones, Will Smith, Linda Fiorentino, Rip Torn

Možje v črnem je svetovna uspešnica, ki ni prepričala le filmskih navdušencev, ampak je osvojila tudi modni svet in se vpisala v zgodovino pop kulture. Tommy Lee Jones in Will Smith nastopata kot elitna intergalaktična policista, ki na Zemlji nadzorujeta aktivnosti nezemljanov. To počneta v okviru organizacije, ki uradno sploh ne obstaja, imenuje pa se Možje v črnem. Fanta morata onemogočiti pretkanega intergalaktičnega terorista, ki ogroža obstoj našega planeta.

Prečudovita bitja

Koprodukcijska drama, 2022

TV SLO 1 v soboto, 26. 10., ob 22.25

Režija: Gudmundur Arnar Gudmundsson Igrajo: Birgir Dagur Bjarkason, Áskell Einar Pálmason, Viktor Benóný Benediktsson

Izjemna pripoved o krutem mladostništvu – z magičnorealistično zgodbo o fantovskem odraščanju, nasilju in vdanosti. Addi, deček z jasnovidno materjo, v svoj krog prijateljev sprejme Ballija, zanemarjenega otroka nasilnega očeta. Nad Ballijem se znašajo vsi po vrsti, a tudi prijateljstvo med Addijem, Konnijem in Siggijem prav toliko temelji na igrah moči in bojih za prevlado kot na vdanosti in solidarnosti. Trije prijatelji začnejo vse več časa preživljati med zidovi Ballijevega nesrečnega doma. Vseskozi ga zasmehujejo, a mu tudi pomagajo, kadar je treba. Njihovo tekmovanje in samodokazovanje v čedalje nevarnejših okoliščinah postopoma dobi nove razsežnosti. Film je bil predvajan tudi na festival Liffe 2022.

Kursk: prekletstvo globine

Pustolovska akcija, 2018

Planet 2 v soboto, 26. 10., ob 23.10

Režija: Thomas Vinterberg Igrajo: Colin Farrell, Léa Seydoux, Matthias Schoenaerts, Collin Firth

Ruska podmornica K-141 Kursk je bila je ponos ruske flote, simbol sposobnosti in moči ruske mornarice. Splavili so jo leta 1994 in to 154 metrov dolgo plovilo na jedrski pogon je svoje delo opravljalo zgolj šest let – dokler ni potonila. V filmu smo priča eni najhujših pomorskih tragedij. V času te tragedije je bilo na krovu 118 mornarjev in častnikov; večina je bila mlajša od 30 let. Medtem ko se je posadka borila za življenja, so se njihove družine bojevale s političnimi preprekami in nemogočimi izgledi, da mornarje sploh rešijo.

Čudežni park

Ameriški film, 2019

Pop TV v nedeljo, 27. 10., ob 13.10

Režija: Dylan Brown Glasovi: Pia Škulj, Klemen Mramor, Iztok Valič, Nina Kaludjerović, Tjaša Železnik, Goran Hrvaćanin

Deklica June, polna domišljije in optimizma, odkrije zabaviščni park po imenu Wonderland, ki je skrit globoko v gozdu. V tem parku je polno zabavnih vrtiljakov in vratolomnih prog, tam so celo smešne govoreče živali. Edina pomanjkljivost pa je, da je park v popolnem neredu. Kmalu June ugotovi, da je park le v njeni domišljiji in da je ona edina, ki ga lahko popravi. Skupaj z živalmi zaviha rokave in se loti popravil, da bi rešila magični park in vanj znova vnesla čudež.

Rezervni deli

Ameriško-mehiški film, 2015

TV SLO 2 v nedeljo, 27. 10., ob 16.55

Režija: Sean McNamara Igrajo: George Lopez, Marisa Tomei, Jamie Lee Curtis, Carlos PenaVega

Resnična zgodba o štirih ameriških srednješolcih, ki pod vodstvom novega učitelja Fredija ustanovijo klub za robotiko in se prijavijo na državno tekmovanje tehničnih šol.
Brez izkušenj in zgolj z 800 dolarji, odsluženimi avtomobilskimi deli in velikopoteznimi sanjami se moštvo spoprime s prvaki na tem področju, z ekipami šol, kot sta recimo MIT in Cornell. Izkušnja ni dragocena le zato, ker se naučijo sestaviti robota, temveč tudi, ker z drugimi stkejo vezi, ki bodo trajale vse življenje.

Samo tebe si želim

Ameriški film, 2010

Pop TV v nedeljo. 27. 10., ob 22.00

Režija: Lasse Hallstrom Igrajo: Channing Tatum, Amanda Seyfried, Richard Jenkins, Henry Thomas, Scott Porter

Po romanu uspešnega avtorja Nicholasa Sparksa posneta ljubezenska drama pripoveduje zgodbo o Johnu Tyreeju, mladem vojaku na dopustu, ter Savannah Curtis, idealistični študentki, v katero se zaljubi med spomladanskimi počitnicami. V naslednjih burnih sedmih letih par večkrat loči Johnova nevarna služba. Srečujeta se čedalje redkeje, a ohranjata stik z neprekinjenim tokom ljubezenskih pisem – prav to dopisovanje pa nazadnje sproži plaz usodnih posledic.

Izginjanje

Dokumentarni film

TV SLO 1 v nedeljo, 27. 10., ob 22.25

Režiserka Andrina Mračnikar se v svojem najnovejšem dokumentarcu Izginjanje poda v svojo južnokoroško domovino po sledi vprašanja, zakaj slovenski jezik in kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Mračnikar skozi svoje družinske zgodbe razkriva sto let avstrijske zgodovine, ki je na Koroškem zaznamovana z zapravljeno priložnostjo, da bi slovenščino cenili kot obogatitev in kot nepogrešljiv del Avstrije.

Rojstvo malega princa

Francosko-španska dokumentarna oddaja

TV SLO 1 v ponedeljek, 28. 10., ob 23.00

Francoski avtor Antoine de Saint-Exupéry se je 31. decembra 1940 izkrcal v New Yorku. Zapustil je Francijo, po kateri so prste stegovali nacisti. Delno animirana dokumentarna oddaja prikazuje obdobje, v katerem je avtor na predlog svojih ameriških založnikov ustvaril zgodbo za otroke, ki je pozneje postala tudi zgodba za odrasle. V Malem princu je Saint-Exupéry opisal in narisal dečka, ki ga je od nekdaj nosil v sebi, in ga obdal z izkušnjami iz življenja na drugi strani Atlantika, daleč od ljubljene ogrožene domovine. Kuštravi deček z asteroida B 612 nam ima še danes mnogo povedati, predvsem pa nas uči, naj gledamo s srcem.

Obujeni prvak

Ameriški film, 2007

Kino v ponedeljek, 28. 10., ob 14.05

Režija: Rod Lurie Igrajo: Samuel L. Jackson, Josh Hartnett, Kathryn Morris, Dakota Goyo, Alan Alda

Obetavni športni novinar Erik nekega dne pomaga brezdomcu z vzdevkom Prvak in odkrije, da gre za nekoč legendarnega boksarja, za katerega so vsi mislili, da je umrl. Bo to novinarska zgodba, ki jo je čakal vse življenje? Vse je odvisno od muhastega Prvaka. Priložnost, da obudi prvakovo zgodbo, se spremeni v osebno potovanje, saj mora ambiciozni novinar razmisliti o svojem življenju in odnosu z družino. Film temelji na resničnih dogodkih.

Titina 

Norveški animirani film, 2022

TV SLO 1 v torek, 29. 10., ob 10.50

Režija: Kajsa Nass Glasovi: Gašper Malnar, Andrej Murenc, Asja Kahrimanović Babnik, Maja Kunšič

Animirani pustolovski film o resnični psički Titini je zabavna in vznemirljiva zgodba o skoraj pozabljenem raziskovalnem popotovanju: osvajanju severnega tečaja s cepelinom leta 1926.
Italijanski aeronavtski inženir Umberto Nobile uživa mirno življenje s svojo ljubljeno psičko Titino, ki ga je tako očarala, da jo je rešil z rimskih ulic. Nekega dne prejme klic z daljnega severa. Pokliče ga Roald Amundsen, slavni norveški raziskovalec. Naroči mu, naj izdela velikanski cepelin, s katerim bosta skupaj osvojila severni tečaj. Nobile zagrabi priložnost, da se vpiše v zgodovino. S seboj vzame malo terierko Titino in nenavadna trojica začne odpravo na zadnji neodkriti kraj na Zemlji. Podvig jim uspe, vendar se po njem Umberto in Roald začneta prepirati, komu pripada slava. Skozi oči psičke Titine odkrivamo zgodbo o osvajanju neznanega, o zmagi, porazu in predanosti.
Priporočena starost: 6+

Varuhi formule

Koprodukcijski film

TV SLO 1 v četrtek, 31. 10., ob 20.10

Beograd, Francija, 1958, vrhunec hladne vojne med velesilama. Entuziastični socialistični znanstveniki se v znanstvenem centru Vinča zraven Beograda, lotijo zahtevnega projekta vzpostavitve jedrskega reaktorja. Ideja tedanjih jugoslovanskih voditeljev je bila izdelava atomske bombe. Zadeve seveda potekajo v tajnosti, obvešča se samo Rankovića, ki je zagotovil sredstva in tudi sicer bdi nad projektom… Jugoslovanski znanstveniki imajo težave z alarmno napravo, ki nadzira poskuse jedrskih procesov. Zaradi tega pri nekem poskusu pride do jedrske reakcije, ki je ni moč več nadzorovati in zaradi nje so vsi znanstveniki v jedrskem laboratoriju prejeli najbrž smrtonosno dozo sevanja. Celotno ekipo, ki je bila izpostavljena sevanju odpeljejo na zdravljenje v Francijo, k profesor doktorju Georgesu Matéu. On poskrbi za inovativno metodo presaditve kostnega mozga prek ustreznih darovalcev… Varuhi formule je film, ki sooči dva različna svetova dveh znanstvenikov in dveh ideologij v sumničavem obdobju hladne vojne.

Avstralska planota

Avstralski film, 2020

Kino v petek, 1. 11., ob 22.00

Režija: Stephen Johnson Igrajo: Simon Baker, Jacob Junior Nayinggul, Jack Thompson, Aaron Pedersen, Witiyana Marika

Zgodba se odvija v avstralski osupljivi pokrajini v 30. letih prejšnjega stoletja. Policist Travis je priča krvavemu pokolu aboriginskega plemena. Ko njegovi nadrejeni prikrijejo resnico, Travis zapusti domačo pokrajino. Toda dvanajst let pozneje se je prisiljen vrniti, saj mora izslediti nevarnega aboriginskega bojevnika Baywaro, ki s svojimi napadi ustrahuje nove priseljence. Travis združi moči z mladim aboridginom Gutjukom, ki je edini preživel pokol. Toda ko na dan pride skrivnost iz Travisove preteklosti, se njuno prijateljstvo znajde na preizkušnji.

Šesti čut

Ameriški triler, 1999

Kanal A 1. 11. 2024, petek ob 20.00

Režija: M. Night Shyamalan Igrajo: Haley Joel Osment, Bruce Willis, Toni Collette, Olivia Williams, Donnie Wahlberg

Osemletnega Colea preganja temačna skrivnost. Obiskujejo ga namreč duhovi, temačne izkušnje pa močno zaznamujejo njegov vsakdan, saj se na smrt boji grozljivih prizorov, ki jim je priča. Cole je premlad, da bi se zavedal svojega daru in svojega poslanstva, pa tudi preveč prestrašen, da bi komurkoli povedal o svojih mučnih izkušnjah. Ko spozna psihologa Malcolma Crowa, v njem končno najde razumevajočega poslušalca. Crow je odločen, da bo prišel dečkovim vizijam do dna.

Gospoud Kleklin

Portret duhovnika in narodnega buditelja

TV SLO 1 v petek, 1. 11., ob 21.50

Jožef Klekl st. je bil duhovnik in narodni voditelj prekmurskih Slovencev v prvi polovici 20. stoletja. Oral je ledino slovenstva v pokrajini že kot mlad kaplan ob koncu 19. stoletja in po vzoru Mohorjevih knjig v času, ko je Prekmurje še bilo del Ogrske, slovenstvo zastavil tudi s pisano besedo. Slovensko krajino, kot je poimenoval Prekmurje, je s številnimi publikacijami povezoval s svetom, izseljenci, vojaki na frontah prve svetovne vojne in s kritično mislijo opisoval dogodke svetovnih razsežnosti. Ob tem pa predvsem med preprostim prebivalstvom gojil bralno kulturo. Po prvi vojni je bil poslanec v ustavodajni skupščini v Beogradu, a je kljub temu bdel nad »svojimi« Prekmurci. Leta 1941 je bil izgnan na Madžarsko, po srečnem spletu okoliščin vojno preživel in leta 1948 umrl odrinjen iz družbe in politike, a med ljudmi nikoli pozabljen. 12. oktobra so njegove posmrtne ostanke iz Murske Sobote z državnimi častmi prepeljali v Črenšovce, kjer je preživel največji in najustvarjalnejši del svojega življenja.

Nalaganje
Nazaj na vrh