Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iz goreče cerkve je rešil Najsvetejše [VIDEO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 03. 09. 2024 / 15:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.09.2024 / 14:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iz goreče cerkve je rešil Najsvetejše [VIDEO]
Cerkev v francoskem mestu Saint-Omer je bila v požaru močno poškodovana: ostali so le temeljni zidovi, saj sta glavna in prečna ladja zgoreli. FOTO: Pixabay (fotografija je ilustrativna)

Iz goreče cerkve je rešil Najsvetejše [VIDEO]

Iz Francije znova prihajajo slabe novice: nadaljuje se niz cerkvenih požarov, ki že dlje časa skrbi za razburjenje med francoskimi verniki.

Sinoči je do tal pogorela cerkev Brezmadežnega spočetja v kraju Saint-Omer na severu Francije. Tamkajšnji duhovnik Sébastien Roussel je za krajevno televizijsko postajo povedal, kako so ga ognjeni zublji spomnili na požar v pariški stolnici Naše Gospe aprila 2019.

Župniku je iz goreče stavbe uspelo rešiti Najsvetejši zakrament in nekaj kipov.

Župnika Roussela je v ponedeljek okoli 4. ure zjutraj zbudil klic podžupana, ki ga je obvestil o nesreči. »Takoj sem šel tja, vse je hitro zagorelo, zvonik je gorel kot bakla …,« so duhovnikove besede navedli v krajevnih medijih. Gasilci so mu dovolili, da je za nekaj minut vstopil v stavbo in rešil nekaj stvari: »Želel sem umakniti Najsvetejši zakrament!« To mu je tudi uspelo, poleg tega pa mu je uspelo rešiti še nekaj kipov. Zaenkrat je še prezgodaj, da bi ocenili vso škodo, je pojasnil duhovnik, ki je prepričan, da bo obnova svetišča gotovo trajala več let.


Duhovnik je še vedno povsem pretresen: »Nenavadno se počutim, ko pomislim, da smo še dan prej tam obhajali [nedeljsko] sveto mašo. Nenehno imam pred očmi podobo, kako skozi porušeno streho od znotraj vidim nebo … Pa tudi čustva domačih vernikov!«

Vzrok požara še vedno ni znan, državno tožilstvo je že začelo preiskavo.

Cerkev v Saint-Omerju je bila zgrajena leta 1859, preživela je dve svetovni vojni in bila obnovljena šele pred šestimi leti. FOTO: en.tourisme-saintomer.com

Cerkev v Saint-Omerju je bila zgrajena leta 1859, preživela je dve svetovni vojni in bila obnovljena šele pred šestimi leti. V požaru se je zrušil zvonik, stavba pa je močno poškodovana – pravzaprav so ostali le temeljni zidovi, saj sta glavna in prečna ladja zgoreli. V kolikšni meri so bili temeljni zidovi trajno poškodovani zaradi požara, vročine in gašenja, še ni mogoče ugotoviti. Zgorele so tudi orgle. Pri gašenju požara je sodelovalo okoli sto gasilcev.

Sebastien Roussel, župnik v Saint Omerju, je iz goreče cerkve rešil Najsvetejše. FOTO: osebni arhiv

Župljani in prebivalci mesta so zaradi pogubnega požara globoko pretreseni, z njimi sočustvujejo tudi visoki predstavniki francoske politike.

Kupi v trgovini

Novo
Mulc, Gasilci in druge zgodbe
Za otroke
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh