Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanski škof dopušča poroke na domu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 06. 2021 / 09:32
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2021 / 10:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italijanski škof dopušča poroke na domu

Italijanski škof dopušča poroke na domu

Poveljavitev civilnega zakona »na preprost in skromen način«, prednostno še vedno poroke v cerkvah.

Sklenitev svetega zakona v cerkvi še vedno ostaja bolj zaželjena FOTO: Pixabay

Duhovniki v italijanski škofiji Livorno smejo pare poročati tudi na domu. Nobene potrebe ni, da je poroka razkošno, drago slavje, zato je škof Simone Giusti svojim duhovnikom naročil, naj pare, ki si tega želijo, poročajo kar v njihovih bivališčih, avstrijski Kathpress povzema prispevek italijanskega časnika Avvenire.

V Letu družine »Amoris laetitia« naj bi pari, ki so že poročeni civilno, ne pa tudi cerkveno, dobili priložnost, da svojo zvezo še zakramentalno potrdijo »na preprost in skromen način«, le v navzočnosti prič. Prostor ali celo stroški ne bi smeli biti razlog, da se par odpove cerkveni poroki, je pojasnil škof Giusti. Z akcijskim letom pet let po izidu papeževe posinodalne apostolske spodbude Radost ljubezni o zakonski zvezi in družini želi Katoliška cerkev še enkrat posebno pozornost posvetiti temam, ki jih ta dokument obravnava.

Seveda, je poudaril škof Giusti, se morajo pari enako skrbno pripraviti na podelitev zakramenta svetega zakona, sam obred pa mora biti opravljen v primernih okoliščinah in v skladu s kanonskimi določili. Sklenitev svetega zakona v cerkvi še vedno ostaja bolj zaželjena, možnost skromne poroke na domu pa naj bi le spodbudila k večjemu številu cerkvene poveljavitve že civilno sklenjenih zakonskih zvez.

Kupi v trgovini

Notranji glas ljubezni
Duhovna rast
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh