Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Islamski voditelji podprli dokument o bratstvu

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 19. 07. 2019 / 09:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2019 / 16:42
Ustavi predvajanje Nalaganje

Islamski voditelji podprli dokument o bratstvu

Izjavo sta februarja letos v Abu Dabiju podpisala veliki imam Al-Tayyeb in papež Frančišek.

Skoraj pol leta po tem, ko sta papež Frančišek in veliki imam univerze Al-Azhar, Ahmed al-Tayyeb, v Abu Dabiju podpisala skupno izjavo o bratstvu in sobivanju, je 22 sunitskih, šiitskih ter sufističnih voditeljev in razumnikov podpisalo 15-stransko besedilo, s katerim potrjujejo svojo podporo omenjenemu dokumentu. Besedilo, ki je nastalo na pobudo predsednika Islamske verske skupnosti v Italiji, so oblikovali skupaj z Inštitutom islamskih študij iz Francije, v njem pa dokument označujejo kot dogodek brez primere v zgodovini odnosov med kristjani in muslimani.

V dokumentu o bratstvu 22 islamskih voditeljev in razumnikov vidi znamenje novega obdobja, ki bo usmerjeno v priznanje legitimnosti in previdnostne različnosti razodetja, teologije, religij, jezikov in verskih skupnosti. Poudarjajo tudi, da razlike niso več razlog za prozelitizem, osvajanje drugih ali pa preprosto za strpnost, ampak so priložnost za uresničevanje bratstva, ki je del Božjega načrta za stvarstvo. Kot so zapisali, je medverski dialog, ki ga predlaga tudi Koran, danes temeljnega pomena.

Po besedah predsednika Islamske verske skupnosti v Italiji, imama Yahyaja Pallavicinija, je namen njihovega besedila v tem, da spodbuja k razmišljanju o dokumentu o bratstvu tudi na kritičen, vendar nikakor ne na ideološki ali političen način. Pallavicini ob tem poudarja, da je podpis dokumenta znotraj islamskega sveta sprožil različna mnenja in razdeljenosti: nekateri ga niso hoteli podpisati, kdor pa ga je podpisal, namerava po Pallavicinijevih besedah sprejeti povabilo h gradnji bratskega človeštva ne glede na verske meje. V tej luči si bo prizadeval dajati pobude v svojem okolju, pa tudi na akademski ravni. Tako naj bi se zgradila podporna mreža dialoga med kristjani in muslimani.

Vir: Radio Ognjišče / Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh