Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Islamski verski pouk v Bruslju na prvem mestu

Objava: 20. 01. 2012 / 07:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Islamski verski pouk v Bruslju na prvem mestu

V belgijski prestolnici ga obiskuje več učencev kot svetovnonazorsko nevtralni pouk etike in katoliški verski pouk, v Flandriji in Valoniji pa je pouk islama na tretjem mestu.

Na območju belgijske prestolnice Bruselj se je islamski verski pouk povzpel na prvo mesto med šolskimi predmeti s področja etike, so v začetku tedna poročali tamkajšnji mediji. Trenutno v osnovnih in srednjih šolah več kot 40% otrok obiskuje učne ure iz islama. Na drugem mestu je svetovnonazorsko nevtralni pouk etike z 28% učencev v šestem razredu osnovnih šol in 37% na srednješolski ravni, ki jo praviloma obiskujejo učenci od dvanajstega leta dalje. Šele na tretjem mestu je katoliški verski pouk s 23% učencev v osnovni in 15% v srednji šoli.

Nasprotno pa v nizozemsko govorečem predelu Belgije, v Flandriji, katoliški verski pouk tako na osnovnošolski kot tudi na srednješolski ravni obiskuje več kot štiri petine učencev. Na tem področju se pouk islama uvršča na tretje mesto, za poukom etike. V francosko govorečem predelu Valoniji v osnovnih šolah katoliški verski pouk obiskuje 53% učencev, v srednjih pa 26%. Pouk etike v osnovni šoli privablja 37% otrok, v srednji šoli pa več kot 64%. Pouk islama je tudi v Valoniji z okoli 8% obiska na obeh stopnjah šolanja na tretjem mestu.

V poročilu je še zapisano, da Belgija letno izda okoli stoštirideset milijonov evrov za financiranje verskih skupnosti. Ta denar je namenjen duhovnikom posameznih skupnosti in voditeljem svobodomiselnih organizacij. Okoli 86% sredstev dobi katoliška Cerkev, okoli 8% svobodomiselne skupine, manj kot tri odstotke pa protestanti in muslimani. Prišteti je potrebno še stošestdeset milijonov evrov, ki jih različne državne ustanove namenjajo vzdrževanju svetišč posameznih verskih skupnosti.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh