Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Islamska država kot ideologija še vedno močna«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 03. 2017 / 07:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Islamska država kot ideologija še vedno močna«

Nadškof v Mosulu išče podporo za vrnitev kristjanov na njihove iraške domove.

Kristjani v Iraku se po besedah sirsko-katoliškega nadškofa v Mosulu, Yoanne Petrosa Moucheja, še vedno počutijo »zelo negotovi«. Sicer drži, da so vladne čete bojne enote »Islamske države« pregnale s tega območja, vendar vojaška zmaga sama po sebi ne zadošča, je pojasnil mosulski nadškof, ki je pred dnevi obiskal Nemčijo. »Islamska država« kot ideologija »je še vedno izredno močna«.

Nadškof je izrazil nujno potrebo po mednarodni podpori, s katere pomočjo bi zagotovili vrnitev kristjanov na njihove domove v Iraku. Mnogi begunci se želijo vrniti v domovino, vendar so zaenkrat še zelo zadržani. Na območju Karakoša in Bartele južno od Mosula so bile hiše kristjanov večinoma požgane. To je »neugodno znamenje« za mirno sožitje v prihodnosti. Po mnenju nadškofa Moucheja se kristjani še vedno čutijo ogroženi, saj dejanja, kot je požig krščanskih domov, kažejo, »kako veliko je sovraštvo sosednjega prebivalstva«. Kristjanom nevarnost grozi predvsem iz vrst sunitov in skupine šabakov.

Kristjani v severnem Iraku po nadškofovih besedah upajo na »močno svetovno silo, ki bi zanje jamčila varnost«: za območja, na katera se želijo vrniti, si želijo neke vrste samoupravo. Obstajajo težnje, da bi območje razdelili na različne pokrajine za sunite, šiite in Kurde; »toda nas kristjanov v tem kontekstu nihče ne omenja«, je poročal nadškof.

Kot je še dejal, nimajo prav velikih upov glede centralne vlade, zato »prosijo za dejavno podporo mednarodne skupnosti«. Krščansko prebivalstvo je zaradi nenehnih sporov, bega in preganjanj že skoraj povsem obubožano. Po nadškofovih navedbah je izmed okoli 53.000 kristjanov v njegovi nadškofiji več kot polovica zapustila državo. Dlje ko bo trajala obnova, toliko težja bo vrnitev za krščanske družine.

Po osvojitvi Mosula s strani džihadistov junija 2014 so mesto zapustili vsi kristjani. Begunci so se najprej odpravili proti planoti Ninive ali v Kirkuk, kasneje pa v Erbil in bližnje kraje na iraškem kurdskem območju.

Nadškof Mouche mosulsko nadškofijo vodi od leta 2011. Njegov sedež je bil prestavljen 20 kilometrov zahodno od Karakoša. Leta 2014 je »Islamska država« zasedla tudi to mesto. 50.000 kristjanov je takrat v eni sami noči skupaj s škofom pobegnilo v severni Irak, kjer so večinoma naseljeni Kurdi. Mnogi so kasneje pobegnili v Evropo ali v Severno Ameriko.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh