Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irsko veleposlaništvo v Vatikanu naj bi ponovno odprlo svoja vrata

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 04. 05. 2012 / 08:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irsko veleposlaništvo v Vatikanu naj bi ponovno odprlo svoja vrata

Napoved zaprtja v lanskem letu je sovpadla s sporom med irsko vlado in Vatikanom zaradi neustrezne obravnave spolnih zlorab v tamkajšnji katoliški Cerkvi.

Irska vlada se s Svetim sedežem pogaja o ponovnem odprtju svojega veleposlaništva v Vatikanu. Zaenkrat naj bi ga odprli v prostorih diplomatskega predstavništva Irske za Italijo, so poročali irski mediji, ustrezne načrte pa so predstavili tudi pred parlamentarnim odborom za javne izdatke.


Vatikan sicer vztraja pri ločenih veleposlaništvih v Italiji in pri Svetem sedežu. Velika Britanija pa je leta 2006 vendarle uredila skupni sedež obeh diplomatskih predstavništev v italijanski prestolnici.

Glavni tajnik irskega zunanjega ministrstva, David Cooney, ki trenutno iz Dublina skrbi za diplomatske odnose z Vatikanom, je po navedbah medijev pred parlamentarnim odborom pojasnil, da naj bi rimsko vilo Spada uporabili kot skupno stavbo obeh veleposlaništev. Tam je do zaprtja ob koncu lanskega leta delovalo vatikansko diplomatsko predstavništvo. Po temeljiti prenovi se v stavbo seli veleposlanik za Republiko Italijo.

Kot je pojasnil Cooney, trenutno tečejo pogajanja z vatikanskimi predstavniki glede skupnega sedeža diplomatskih predstavništev. Ponovno odprtje pa je seveda vezano tudi na razpoložljiva denarna sredstva irske vlade.

Napoved zaprtja v lanskem letu je sovpadla s sporom med irsko vlado in Vatikanom zaradi neustrezne obravnave spolnih zlorab v tamkajšnji katoliški Cerkvi. Uradno so zaprtje utemeljili z obsežnimi varčevalnimi ukrepi v sklopu irske denarne krize.

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh