Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irsko poročilo o zlorabah z ostro kritiko

Objava: 05. 12. 2011 / 21:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irsko poročilo o zlorabah z ostro kritiko

Nekaterim škofom očitajo, da so za storilce dobro poskrbeli, žrtvam pa so nudili premalo podpore.

Na Irskem so sredi minulega tedna objavili poročila preiskovalnih komisij v šesth katoliških škofijah. Dokumentacija cerkvenega odbora za zaščito otrok 'National Board for Safeguarding Children in

the Catholic Church' (NBSCCC) zajema vse prijavljene primere med leti 1975 in 2010 ter ukrepe cerkvenega vodstva. V prihodnjih mesecih bodo pristojni temeljito preiskali še vse preostale irske škofije.

Odbor nekatere odgovorne škofe v zadnjem poročilu izredno kritično ocenjuje. V severnoirskem Derryju so pedofilske duhovnike vse prepogosto le prestavili v drugo župnijo, tako da so otroke lahko še naprej zlorabljali v novi skupnosti. Številni primeri niso zadostno dokumentirani in so prijavljeni s precejšnjo zakasnitvijo. Poleg tega preiskovalna komisija pogreša dosledno upoštevanje smernic za ukrepanje v primeru spolnih zlorab.

Škof v Derryju, enainsedemdesetletni Seamus Hegarty, je minuli teden iz zdravstvenih razlogov odstopil s svojega položaja. Škofijski upravitelj, Eamon Martin, ki je bil imenovan pred manj kot tednom dni, se je v izjavi za medije opravičil vsem žrtvam. Kot je dejal, se zaveda, da je zanje to še posebej boleč dan, ne glede na vsa prizadevanja Cerkve, saj nihče ne more popraviti neizmernega zla, ki jim je bilo zadano.

Trem škofom, ki so v časovnem obdobju, zajetem v delu preiskovalne komisije, vodili škofijo Raphoe, poročilo očita 'napačne odločitve'. Med njimi je tudi škof Hegarty. V nobenem izmed dokumentiranih primerov ni sodb o tem, kakšno nevarnost predstavljajo ovadeni duhovniki. Cerkveno vodstvo je žrtve in obtožence obravnavala neenakopravno. Tako so bili denimo duhovniki in njihovi svojci deležni osebnega svetovanja, žrtvam pa je bilo nudeno premalo podpore.

Trenuti škof v Raphoeju, Philip Boyce, se je osebno zavzel proti laizaciji nekega duhovnika, da bi s tem obvaroval njegovo družino, piše v poročilu. Število zlorab v tej škofiji je posebej visoko, saj je bilo prijavljeih kar dvainpetdeset primerov.

Odbor pa je zaznal tudi viden napredek: v nekaterih primerih so osumljence že naznanili pristojnim oblastem. Cerkev je naredila pomembne korake pri uveljavljanju ukrepov za zaščito otrok. Posebne pohvale sta bili v tem primeru deležni škofiji Ardagh in Kilmore.

Škof Boyce se je medtem žrtvam že opravičil prek tamkajšnjih medijev. V preteklih desetletjih 'so bile sprejete zelo slabe odločitve in storjene so bile številne napake'. Zato se je škof ponižno opravičil vsem žrtvam in prosil odpuščanja za strašne bolečine, ki so bile prizadejane žrtvam in njihovim družinam.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh