Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irska vlada želi s škofi razpravljati o splavu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 24. 12. 2012 / 07:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irska vlada želi s škofi razpravljati o splavu

Predsednik vlade posilstvo in nepravilni razvoj zarodka izključuje kot vzroka za dopustnost splava.

Predsednik irske vlade Enda Kenny je zavrnil kritiko katoliških škofov glede načrtovane spremembe državne zakonodaje o splavu in napovedal, da se želi z njimi o tej temi še temeljito pogovoriti. Po navedbah irskega dnevnika 'The Irish Independent' je Kenny dejal, da bo razjasnitev zakonskega položaja 'ustvarila kulturo življenja'.

S tem se je Kenny odzval na izjavo škofa iz Kilmora, Lea O'Reillyja, ki je vladni predlog označil z navedkom blaženega Janeza Pavla II. – 'prvi korak naproti kulturi smrti'.

Predsednik irske vlade je ob tem posilstvo in nepravilni razvoj zarodka izključil kot vzroka za dopustnost splava. Napovedal je, da bo irsko cerkveno vodstvo v novem letu povabil na razgovor, s tem pa je potrdil svojo namero, da pri glasovanju o načrtovani spremembi zakonodaje ne bo popuščal.

Anglikanska Cerkev na Irskem je medtem pozdravila vladne načrte. Anglikanski nadškof v Dublinu, Michael Jackson, je pozdravil odločitev, s katero po njegovem mnenju vlada želi ustvariti 'jasnost pri opravljanju splava v specifičnih okoliščinah'.

Na Irskem je opravljanje splava z zakonom prepovedano, od ustavne spremembe leta 1992 pa smejo Irke v ta namen odpotovati v drugo državo. Poleg tega smejo na Irskem razširjati informacije o možnostih zakonitega opravljanja splava izven tamkajšnjih meja. Po podatkih letne statistike rojstev Gospodarskega in družbenega raziskovalnega inštituta je imela Irska v letu 2011 najvišjo stopnjo rodnosti med državami članicami Evropske zveze.

Izvedba splava v primeru, ko je ogroženo življenje matere ali pa ob samomorilskih nagnjenjih nosečnice je po odločitvi irskega vrhovnega sodišča vendarle dopustna. Tedanja irska vlada leta 2002 na referendumu ni uspela s predlogom, da bi samomorilska nagnjenja črtali kot vzrok za možnost opravljanja splava.

Irska škofovska konferenca kakršno koli spremembo zakonodaje o splavu zavrača. Zagovarja le uvedbo smernic za medicinsko osebje ali pa razpis referenduma.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh