Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irci zavrnili spremembo zakonodaje o splavu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 02. 2015 / 10:12
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irci zavrnili spremembo zakonodaje o splavu

Zavrnitev z občutno večino 104 proti 20 glasovom.

Irski parlament je jasno zavrnil predlog spremembe zakona o splavu. Po navedbah irskih medijev je neodvisna poslanka Clare Daly predlagala legalizacijo splava v primeru življenje ogrožajočih razvojnih nepravilnosti zarodka. Dalyjeva naj bi dejala, da je »grozljivo in nečloveško«, če mora ženska v takem primeru za prekinitev nosečnosti potovati v Veliko Britanijo. Zakonski predlog je bil zavrnjen s 104 glasovi proti 20.


Predsednik irske vlade Enda Kenny je parlamentu pred tem pojasnil, da je predlog nezakonit. Za spremembo zakonodaje o splavu bi bil potreben referendum. Tega pa bi lahko izvedli šele v naslednjem zakonodajnem obdobju. Na Irskem bodo nov parlament predvidoma volili leta 2016.

Življenje ogrožajoče razvojne nepravilnosti zarodka pa so za burno razpravo pred kratkim poskrbele na Severnem Irskem. Pravosodni minister David Ford sicer namerava dopustiti splav v primeru neozdravljivih razvojnih nepravilnosti, severnoirski komisiji za zaščito človekovih pravic pa načrtovana sprememba zakonodaje ne zadošča. Komisija zahteva tudi legalizacijo splava v primeru posilstva in incesta.

Vir: kath.net

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh