Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Iraška vlada mora učinkovito zaščititi kristjane’

Objava: 13. 08. 2009 / 07:58
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Iraška vlada mora učinkovito zaščititi kristjane’

Iraški kristjani imajo v svoji domovini pravico do spoštovanja in dostojanstva, pravijo v Vatikanu

Nadškof Fernando Filoni s Papeškega državnega tajništva od iraške vlade v Bagdadu zahteva učinkovito zaščito tamkajšnjih kristjanov. Tudi kristjani so v Iraku močno zakoreninjeni in imajo v svoji domovini pravico do spoštovanja in dostojanstva, je nadškof Filoni povedal v pogovoru za vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano.


Iraška vlada sicer kaže dobro voljo in se trudi, da bi bili kristjani deležni dolžnega spoštovanja, vendar mora ta dobra volja odsevati tudi v konkretnih dejanjih. Nadškof Filoni je med leti 2001 in 2006 deloval kot apostolski nuncij v Bagdadu. V času vojne med Američani in njihovimi zavezniki proti Iraku je bil edini diplomat, ki je ostal v prestolnici.

Kot znamenje upanja je Filoni označil nedavno vrnitev nekaterih podržavljenih šol Cerkvi. Po njegovih besedah smo vsi kristjan dolžni pomagati iraškim kristjanom, da bi znova našli svoj optimizem in voljo do življenja. Odločilnega pomena je iraškim kristjanom zagotoviti občutek, da v Iraku spoštujejo njihove državljanske pravice. Če verniki ta občutek izgubijo, se hitro izgubi tudi njihov pogum in prevzamejo jih občutki strahu. Kristjani bi izgubili svoj jezik, svojo kulturo in svojo istovetnost, če bi se morali izseliti.

Zaradi nedavnih vojaških spopadov v Iraku so številni kristjani deželo že zapustili. Ponavljajo se torej dogodki iz zgodovine, ko so kristjani iz Iraka množično bežali po prvi svetovni vojni in v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh