Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Indijski škofje obsojajo diskriminacijo žensk

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 03. 01. 2013 / 07:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Indijski škofje obsojajo diskriminacijo žensk

Kardinal Gracias meni, da Indija nujno potrebuje enakopravnost moških in žensk; za sprejem novih zakonov bo potrebna predvsem sprememba v razmišljanju.

Predsednik Indijske škofovske konference, kardinal Oswald Gracias, je obsodil diskriminacijo žensk v svoji deželi. »Indijska družba nujno potrebuje priznanje enakopravnosti moških in žensk«, je kardinal Gracias poudaril v pogovoru za Radio Vatikan. Novi zakoni pri tem ne zadoščajo. Družba mora temeljito razmisliti, kako dandanes sploh lahko pride do takšnih zločinov, kot je bilo nedavno posilstvo in umor mlade Indijke v New Delhiju. Potrebna bo predvsem sprememba v razmišljanju, da bi ponovno pridobili izgubljeni 'smisel za etiko, moralo in spoštovanje človekovega dostojanstva', meni kardinal Gracias. Bombayski nadškof je obenem opozoril na pobude katoliške Cerkve v Indiji za okrepitev pravic žensk.

16. decembra lani je 23-letno študentko v indijski prestolnici na avtobusu posililo šest moških in jo nazadnje vrglo iz vozila. Žrtev je tik pred novim letom podlegla hudim poškodbam. Zločin je po celi Indiji sprožil val protestov proti zatiranju žensk in zbudil pozornost svetovne javnosti. Glavni tajnik Združenih narodov, Ban Ki Moon, je izrazil 'globoko obžalovanje' zaradi krutega zločina.

Kardinal Gracias je še dejal, da si Cerkev v Indiji 'izredno prizadeva' in opozarja na diskriminacijo žensk. Tako so ustanovili tudi škofovsko komisijo, ki zagovarja pravice žensk na vseh področjih. V bombayski škofiji na to temo prirejajo redne razprave.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh