Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Imenovani novi člani Papeške akademije za družbene vede

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 07. 2020 / 11:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2020 / 11:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Imenovani novi člani Papeške akademije za družbene vede

Papež Frančišek je imenoval tri nove člane, ki prihajajo iz Čila, Italije in Nigerije.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je danes imenoval tri nove redne člane Papeške akademije za družbene vede. To so postali Pedro Morandé Court iz Čila, Mario Draghi iz Italije in Kokunre Adetokunbo Agbontaen Eghafona iz Nigerije.

Papeško akademijo za družbene vede je 1. januarja 1994 ustanovil papež Janez Pavel II., z namenom spodbujanja preučevanja in napredka na področju družbenih ved, predvsem ekonomije, sociologije, prava in političnih ved. Akademija Cerkvi nudi tiste dejavnike, ki jih ta lahko uporablja pri razvoju svojega družbenega nauka, in razmišlja o udejanjanju tega nauka v sodobni družbi.

Pedro Morandé Court

Profesor Pedro Morandé Court se je rodil v Santiagu del Cile v Čilu 3. avgusta 1948. Diplomiral je iz sociologije na Papeški katoliški univerzi v Čilu, doktoriral pa iz istega predmeta na univerzi Friedricha Alexandra v Erlangnu-Nürnbergu v Nemčiji.

Na domači univerzi je bil v letih med 1987 in 1990 redni profesor in pozneje predstojnik oddelka za sociologijo, nato pa med 1990 in 1995 prorektor ter med 1995 in 2014 dekan na Fakulteti za družbene vede. Trenutno im status upokojenega profesorja.

Profesor Morandé Court se je pri svojem delu specializiral za sociologijo kulture in religije ter sociologijo družine, s posebnim poudarkom na ljudstvih Latinske Amerike in njihove družbene zgodovine. Objavil je več člankov o družini in kulturni istovetnosti Latinske Amerike.

Mario Draghi

Profesor Mario Draghi se je rodil v Rimu 13. septembra 1947. Diplomiral je z zaključnim delom iz gospodarske politike na univerzi Sapienza v Rimu in doktoriral iz ekonomije na Inštitutu za tehnologijo v ameriški zvezni državi Massachusetts. Leta 1981 je postal redni profesor za ekonomijo in denarno politiko na fakulteti »Cesare Alfieri« univerze v Firencah.

Bil je izvršni direktor Svetovne banke, pozneje pa glavni direktor davčne uprave pri italijanski vladi. V letih med 2005 in 2011 je bil guverner Banke Italije ter med 2006 in 2011 predsednik odbora za finančno stabilnost.

Leta 2011 je postal predsednik Evropske centralne banke, kjer je ostal do leta 2019. Profesor Draghi je avtor številnih publikacij, s prispevki na temo od makroekonomije do mednarodnih gospodarskih vprašanj in denarne politike.

Kokunre Adetokundo Agbontaen Eghafona

Profesorica Kokunre Adetokunbo Agbontaen Eghafona se je rodila v Londonu 1. oktobra 1959. Študirala je na univerzi v Beninu v Nigeriji, kjer je diplomirala in pozneje magistrirala iz umetnostne zgodovine. Pridobila je tudi magisterij iz arheologije in antropologije na univerzi v Ibadanu v Nigeriji.

Na univerzi v Beninu je bila od leta 1992 predavateljica na oddelku za sociologijo in antropologijo, od leta 1996 višja predavateljica, izredna profesorica od leta 2003 in redna od 2008. Opravljala je tudi nekaj vodilnih nalog: kot predstojnica oddelka za sociologijo (2009-2013) in direktorica zunanjih programov (2016).

Profesorica Agbontaen Eghafona je avtorica številnih akademskih publikacij. Trenutno se na znanstvenem področju ukvarja predvsem z ukrepi v boju proti trgovini z ljudmi v Nigeriji.

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh