Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Imena za deklice, ki nosijo Božji pečat

Za vas piše:
Aleteia
Objava: 07. 08. 2021 / 05:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2021 / 15:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Imena za deklice, ki nosijo Božji pečat
Zakaj ne bi tudi ime odražalo, da smo Božji otroci? FOTO: Tatjana Splichal

Imena za deklice, ki nosijo Božji pečat

Vsako ime, izhajajoč iz svoje etimologije, nosi kak pomen. Zakaj ne bi za svojega otroka izbrali imena, ki nosi Božji pečat?

Predstavljamo vam izbor prisrčnih ženskih imen latinskega, grškega, slovanskega, germanskega in hebrejskega izvora, ki so na tak ali drugačen način povezana z Gospodom.

1 Agnes, Ines (Janja, Neža)

Za to ime obstajata dve možnosti: ali izhaja iz grške besede agne, ki pomeni čistost, ali pa iz latinske besede za jagnje, agnus. V vsakem primeru ponazarja dve pomembni krščanski vrlini, s katerimi smo lahko vsak dan bližje Bogu: čistost in žrtev.

2 Agata

Ime Agata izvira iz grškega pridevnika agathós (ἀγαθός), ki pomeni dober. Dobrota je lastnost, ki je zelo draga Jezusovemu srcu, je blizu ljubezni in jo večkrat zasledimo v evangelijih.

3 Amalija, Amelija

Izhaja iz germanskega korena amal, ki označuje pridnost, marljivost, delavnost, vztrajnost, same Bogu všečne lastnosti, s katerimi mu podarjamo svoje delo vsak dan.

4 Anastazija

Čeprav se sprva zdi bolj ruskega ali slovanskega izvora, ima Anastazija svoj izvor v grškem imenu Anastasios, pozneje polatinjen v Anastasius, ki pomeni tisti, ki je znova rojen ali vstali. Jezus je vstal od mrtvih, mi pa smo znova rojeni, ko prejmemo zakrament svetega krsta.

5 Ana

Ime matere Device Marije prihaja iz hebrejske besede hannah, ki pomeni milost. V krščanski veri je milost dar, ki ga Bog v svoji dobroti da človeku, čeprav ga ta ni vreden. In kaj je večja milost kot prav rojstvo otroka?

6 Ariela

Ime, ki je sestavljeno iz hebrejske besede arie in el, Ariel pomeni Božji lev. V Svetem Pismu je Ariel sopomenka za junak in pogumen. Je tudi ime, ki ga prerok Izaija dá Jeruzalemu: »Gorje ti, Ariél, Ariél, trdnjava, kjer je David taboril!« (Iz 29,1-7). Pravo ime za deklico odločnega značaja!

7 Benedikta

Iz latinščine benedictus, Benedikta pomeni blagoslovljena. Če krstimo svojo deklico s tem imenom, se lahko na vsakem koraku spomnimo, kako jo Bog ljubi.

8 Eliza, Liza

Eliza in Elizabeta sta imeni hebrejskega izvora: Elisheba pomeni Bog je (po)polnost.

9 Emanuela

Tudi to ime izhaja iz hebrejskega immanu’el, ki pomeni Bog je z nami, in je večkrat omenjeno v Svetem Pismu. Najprej pri preroku Izajiji: »Glej, mladenka bo spočela in rodila sina in mu dala ime Emanuel, ki pomeni 'z nami je Bog'« (Iz 7,14). Drugič pa ga omenja evangelist Matej, ko se angel pojavi Jožefu v sanjah: »Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel, kar v prevodu pomeni 'Bog z nami'« (Mt 1,23).

10 Gabrijela

Sestavljata ga dve hebrejski besedi gabri in el, ki pomenita Božja moč. Tako so poimenovali enega od treh nadangelov, sv. Gabrijela, nadangela in Božjega odposlanca, ki je naznanil dobro novico Zahariju, da se mu bo rodil sin, Janez Krstnik, in ki je Mariji predlagal, naj nosi Božjega sina.

11 Jana

Živi simbol Božjega usmiljenja. Ime Jana izhaja iz hebrejske besede Yehohanan, ki pomeni Bog odpušča.

12 Jožefina

Koren imen Jožefina in Jožef v hebrejščini dobesedno pomeni Bog bo namnožil moje potomstvo. Ta obljuba se večkrat pojavi v Svetem pismu, konkretno ko angel Gospodov spregovori Abrahamu: »Ker si to storil in nisi odrekel svojega sina, svojega edinca, te bom zares obilno blagoslovil in silno namnožil tvoje potomstvo, kakor zvezde na nebu in kakor pesek, ki je na morskem bregu« (1 Mz 22,16).

13 Magdalena

Poznamo jo že iz Svetega pisma kot Jezusovo zvesto sledilko in prvo pričo Jezusovemu vstajenju. Zvesta hoja za Jezusom pa je prav lep zgled za vsako novorojeno deklico!

14 Pija

Po navdihu latinskega pridevnika za pobožen, pius, ki je v preteklosti dal ime vrsti papežev, je Pija pravo ime za dušo, ki se obrača k Bogu.

15 Milena

Izhajajoč iz slovanskega korena mil, Milena označuje milostno, ljubljeno in drago osebo.

16 Rafaela

Ker je sestavljena iz dveh hebrejskih besed, rapha (zdraviti) in el (Bog), Rafaela pomeni Bog ozdravlja. Rafael pa je ime enega izmed nadangelov. Ker ta v Svetem Pismu spremlja in čuva mladega Tobijo, ga Cerkev šteje za glavnega angela varuha.

17 Teodora

Tako je bilo ime dvema bizantinskima cesaricama, ime pa je izpeljano iz grških besed theos (Bog) in doron (dar, darilo), kar skupaj pomeni Božje darilo. Tako imenovana deklica postane živi simbol nebeškega darila.


Avtorica zapisa je Mathilde de Robien. Prispevek je bil najprej objavljen na spletni strani Aleteia Slovenija.

Nalaganje
Nazaj na vrh