Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ilustrirano Sveto pismo

Objava: 28. 11. 2016 / 12:44
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ilustrirano Sveto pismo

Velike zgodbe stare zaveze

Ob 10. uri smo predstavili Ilustrirano Sveto pismo in se s prevajalcem Alešem Bergerjem, umetnostnem zgodovinarjem Milčkom Komeljem in Marjanom Peklajem, ki je opravil strokovni pregled knjige, pogovarjali o zgodbah stare zaveze. Ogledali pa smo si tudi animirani film o Babilonskem stolpu. Po knjigi je bilo narejenih več risanih filmov. Pogovor je vodila Jasmina Rihar.

Ilustrirano Sveto pismo sta ustvarila francoski pisatelj Frederic Boyer in ilustrator Serge Bloch. Opaziti je, da sta sodelovala, so ugotovili sogovorniki. Tako je npr. Noetova barka skrinja, ker tako nakazuje besedilo. Marjan Peklaj je poudaril, da knjiga kljub ilustracijam ni namenjena le otrokom. Najprej se mu je zdela provokativna. Sicer pa jo je opisal kot nedolgočasno in kritično z neobičajno interpretacijo. Tako pa jo je mogoče približati bralcu in ga spodbuditi, da bi bral Sveto pismo in ga odkrival na novo. 35 poglavij ima tudi stvarne razlage.

Napisana je telegrafsko, zato jo je težko prevajati. Pri prevajanju se je Aleš Berger oprl na prevod Jožeta Krašovca. Vendar se avtor ni držal pripovedi dobesedno. Povedal je, da je bilo težko obdržati ritem kratkih stavkom, ki imajo hkrati epsko širino. Sicer pa pri prevajanju ni imel večjih težav.

Milček Komelj je priznal, da je bil ob prvem stiku s knjigo zgrožen, ko jo je spoznal bolje, pa navdušen. Biblija napisana na novo - groteskno, duhovito, človeško, preprosto, v Visoki pesmi tudi poetično in lirično. Zapisano je bistveno na preprost način. Prepričan je, da bo knjiga pritegnila veliko bralcev, saj smo zdaj bolj vajeni gledati kot brati. Prav tako preproste so ilustracije, podobne vinjetam. Spominjajo na vinjete, včasih je Bloch sliko ustvaril z eno potezo, drugič pa zapletenejšo. Opaziti je širok razpon estetike in avtorjev oseben pečat. Uporabil pa je tudi sodobne elemente, kot je Eifflov stolp, zato je v knjig zajet duh časa. Ilustracije so ekspresivne, v njih je lepota, prilagajajo se besedilu, zato utripajo v ritmu. Z velikimi črkami je poudarjen začetek, kar spominja na besede: »Na začetku je bila beseda« in na znanstveno metodo ubesedovanja.

Po ogledu animiranega filma s hudomušnimi elementi in vedno aktualnim sporočilom, je Marjan Peklaj dejal, da je Sveto pismo življenjska knjiga, nikoli zastarela in pomagalo iz negotovosti. V knjigi in tudi filmu je bilo opaziti elemente današnje civilizacije, kot je že prej omenjeni Eifflov stolp na vrhu Babilonskega, ki ponazarja napuh, tank - podoba zla, ameriške nebotičnike ... Knjiga je tako vznemirljiva in brezčasna, kot bi se svet nič ne spremenil. Še vedno imamo begunce, vojne, strasti ... Kratke zgodbe so zabavne, a kritične, dinamika pa spominja na kratke filme.

VIDEO:



Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh