Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

III. forum za dialog med vero in kulturo

Objava: 16. 03. 2007 / 07:09
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

III. forum za dialog med vero in kulturo

V petek, 16. in v soboto, 17. marca 2007 bo v Domu pastoralnih susreta Sjemenišno dobro v Lovranu pri Opatiji v okviru Medškofijskega odbora za kulturo (MOK) pri SŠK potekal III. forum za dialog med vero in kulturo z naslovom Vera, kultura, politika – izključevanje, mimobežnost, sobivanje?

V petek, 16. in v soboto, 17. marca 2007 bo v Domu pastoralnih susreta Sjemenišno dobro v Lovranu pri Opatiji v okviru Medškofijskega odbora za kulturo (MOK) pri SŠK potekal III. forum za dialog med vero in kulturo z naslovom Vera, kultura, politika – izključevanje, mimobežnost, sobivanje?

Izbrana tema je dobila podporo na zaključku lanskega foruma, dokončno pa jo je MOK izbral po posvetu z večjim številom udeležencev na dosedanjih forumih. Na I. forumu leta 2005 so govorili o ostankih in preseganju kulturnega boja danes, na II. forumu lani pa je šlo za odmik od konkretne družbene problematike; pogovor so namenili poglobljenemu raziskovanju, zakaj je za nas »drugi« tuj in hkrati privlačen. Letos bodo iskali povezave med religioznostjo, ki je nekaj zelo osebnega, in njenimi zunanjimi izrazi v kulturi in družbenem angažmaju. Časa za diskusijo je na dosedanjih forumih primanjkovalo, zato so letos število predavanj zmanjšali za polovico.

Iztočnice za letošnjo tematiko

Človeška družba, ki naj bi dobila prve prepoznavne oblike po koncu zadnje poledenitve okoli osem tisoč let pred Kristusom, se je že od vsega začetka srečevala z vprašanjem odnosa med vero, kulturo in politiko. Do danes se je oblikovala vrsta modelov, ki segajo od ene skrajnosti, ko je religija obvladovala vsa področja življenja, do druge skrajnosti, ko se zdi, da je politika edini relevantni prostor družbenega dogajanja. V nobenem obdobju zgodovine ni bilo mogoče trajno uveljaviti kakega modela. Prehajanja od ene družbene paradigme k drugi so bila le redko brez globokih pretresov. To velja zlasti za zadnjih nekaj stoletij in posebej za dvajseto stoletje. Včasih je videti, kot da je prav v našem času izrazita heterogenost pogledov in stališč o temeljnih vprašanjih pripeljala do stanja popolne nepreglednosti. Ob številnih dejavnikih, med katerimi imajo pomembno vlogo hitre tehnološke spremembe, je težko reči, ali gre v triadi vera, kultura in politika za izključevanje, mimobežnost, sobivanje ali pa se vse troje prepleta. Še težje je vprašanje, kaj je za stabilnost družbe optimalno: ali izključevanje ali mimobežnost ali sobivanje?

Program foruma

Datum Ura Vsebina
Petek, 16. marec16.00Odhod avtobusa iz Ljubljane s Partizanske ulice v Mostah
18.30Sprejem in namestitev
19.00Večerja
20.30Otvoritveni nagovor msgr. dr. Antona Jamnika, ljubljanskega pomožnega škofa
Uvodna beseda dr. Igorja Škamperleta
Literarno-glasbeni večer
Neformalna srečanja
Sobota, 17. marec09.00 Dr. Branko Senegačnik: Nevidna harmonija
09.45 Diskusija
10.45 Odmor
11.15 Peter Kolšek: Vera, kultura in politika v slovenski poeziji 20. stoletja
12.00 Diskusija
13.00 Kosilo
15.00 Peter Kovačič Peršin: Skušnjava
po prevladi enega
15.45 Diskusija
16.45 Odmor
17.15 Sklepni pogovor

Dodatne informacije dobite pri gospodu Milanu Knepu, voditelju MOK, Prvomajska ulica 14, 1000 Ljubljana, tel. 01/524–23–40, GSM: 031/263–958, e-pošta: milan.knep@rkc.si.


Zborniki prvih dveh forum za dialog med vero in kulturo:




FORUM ZA DIALOG MED VERO IN KULTURO
Kulturni boj na Slovenskem včeraj, danes, jutri


II. FORUM ZA DIALOG MED VERO IN KULTURO
Drugi, tuj in privlačen

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh