Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

“Ideološka zastrupljenost nas bo pokopala”

Objava: 21. 07. 2009 / 06:45
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

“Ideološka zastrupljenost nas bo pokopala”

Mariborski nadškof koadjutor dr. Anton Stres se je v pogovoru za Reporter dotaknil številnih žgočih družbenih vprašanj, tudi tistih, ki zadevajo položaj Cerkve v javnem prostoru.

Ujetost v povsod prevladujočo, povsem preživeto ideologijo, v kateri se individualistični liberalizem prepleta z ostanki socializma, nas lahko pokoplje, meni mariborski nadškof koadjutor Anton Stres. "Zaradi ideološke zastrupljenosti raje govorimo o NOB, domobrancih in Cerkvi kot pa o stvarnih in današnjih problemih," njegov pogovor za revijo Reporter povzema STA.

Obenem krščanska vrednostna usmerjenost še naprej ostaja izključena iz javnega prostora, v medijih pa se, kot opozarja dr. Stres, vrstijo grobi napadi na Cerkev, med njimi zlasti sistematične laži o njenem bajnem bogastvu.
Po njegovih besedah se namreč Slovenija uvršča med tiste države, kjer je vera najbolj porinjena na rob. Javna glasila, posamični mnenjski voditelji, celo nekatere politične stranke, "se velikokrat postavljajo v sovražno držo do vere in še posebej do Cerkve".

Še vedno nismo prerasli tistega stanja, ki smo ga podedovali iz časov komunizma, ko je bila vera tudi po ustavni definiciji izključena iz javnosti ter opredeljena kot zasebna zadeva. Ta miselnost kar traja in marsikdo noče tistega, kar bi Cerkev lahko prispevala, meni mariborski nadškof.

Po njegovem mnenju se tudi z novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja "spet uveljavlja anahronističen, ideološki, etatističen partijski model; država in partija - vladajoče stranke se hočejo postaviti na mesto staršev, ki so po naravnem pravu in vseh mednarodnih dokumentih prvi nosilci pravic vzgajanja svojih otrok".

Nadškof Stres je tudi prepričan, da imamo v Sloveniji "kar precej smešnih in hkrati škandaloznih poskusov rehabilitacije komunizma, češ da se je komunizem končal že leta '53. Sprejetje imena Titove ceste v času, ko je Evropski parlament sprejel resolucijo o izenačitvi vseh totalitarizmov, pa kaže na norčevanje iz vsega ali pa na brezupno željo, da bi preprečili pohod resnici".

Na vprašanje, kako gleda na razdivjane pojave tajkunizacije v gospodarstvu, je odgovoril, da je ta pojav vezan na ves svet in da gre za prevlado neoliberalizma v gospodarstvu. Pri nas so bili, je nadaljeval, v času tranzicije, na področju privatizacije sprejeti takšni zakoni, ki so nekdanji politični eliti omogočili polastitev družbenega premoženja.
"Gre za vedno iste ljudi, ki so od nekdanjih politično vplivnih postali gospodarsko vplivni, s tem pa so spet politično vplivni. Gre za met, ki se je posrečil naši levici. Družbena moč, ki pa ni samo politična in gospodarska, temveč tudi vzgojno-izobraževalna in medijska, se tako sploh ni porazdelila in je še vedno v rokah istih ljudi," je prepričan nadškof.

Pri reševanju gospodarske krize pa se sedanji vladi po njegovih besedah kaže njena ujetost v preživele socialistične, monopolistične in etatistične vzorce z izrazito negativnim odnosom do pluralizma v šolstvu.
Izpostavil je primer Mure: namesto da skušajo za vsako ceno ohraniti obstoječe, bi bilo veliko bolj perspektivno v Prekmurju bistveno dvigniti raven izobraženosti, kar bi omogočilo nove investicije, nova podjetja z višjo obliko proizvodnje in s tem tudi nova in boljša delovna mesta z boljšim zaslužkom.

"Bojim pa se, da ne bomo tega sposobni narediti zaradi levičarske ideologije, ki prevladuje v politični eliti, v sindikatih, v izobraževanju in v medijih, in s tem povezanimi skupinskimi interesi. Lahko nas pokoplje ujetost v popolnoma preživelo ideologijo, ki prevladuje povsod," je dejal. Ker je Slovenija sorazmerno majhna, je toliko lažje v njej vzpostaviti - ali bolje - ohraniti stare monopole. To nas lahko pokoplje, še dodaja dr. Anton Stres.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh