Ideje za veliko noč
Ideje za veliko noč
Za vse, ki boste izbrali lažjo pot, sem sestavila kvašen kolač, ki ni ne šarkelj, ne potica in tudi ni pecivo iz umešanega testa. Čudovito zadiši po kuhinji, spečemo ga v podolgovatem ali okroglem modelu, celo v pravi potičnici, da bo bolj klasične oblike.
Za vas imam še posebnost, ki je že prava redkost. Žolca je bila nekoč stalnica na velikonočno pogrnjeni mizi, prava paša za oči. Več kot je v njej izbranih dodatkov, bolj privlačna in okusna je. Čim bolj se potrudimo za razporeditev teh dodatkov v skodelici (in te kasneje pustimo pri miru), lepše se dodatki razporedijo po žolci. Nekateri se poigrajo z modeli, ki so lahko okrogli, ovalni, zaviti, narebreni … Med kuhanjem se iz kosti in veziva sprosti kolagen, ki je glavna in ključna sestavina žolce. Svetujem, da malo pred koncem kuhanja nekaj žlic juhe nalijete v krožnik in postavite v hladilnik. Če se v nekaj minutah strdi, je kolagena v juhi dovolj, sicer kuhajte še pol ure.