Ideja za postno kosilo (5)
Ideja za postno kosilo (5)
Na postne petke smo doslej postregli z zelenjavno pico na listnatem testu, rimskimi zdrobovimi torticami, s cvetačnim narastkom in polento s sirom. Tokratna jed je značilna za jugovzhodni del Evrope, recept zanjo pa smo znova poiskali v knjigi Recepti sestre Nikoline, ki je pri založbi Družina izšla leta 2008, prenovljena izdaja pa leta 2013.
Sataraš (paradižnik z jajci)
Sestavine za 4 do 6 oseb:
- 2-3 žlice olja
- 2 čebuli
- 6-8 paprik
- 4-6 debelih paradižnikov
- sol
- 5 jajc
- poper (po želji)
Priprava:
Zelenjavo operemo in očistimo. Čebulo drobno narežemo, papriko narežemo na pol centimetra debele rezine, paradižnik olupimo, odstranimo peščišče in grobo narežemo.
Na olju zarumenimo čebulo, dodamo papriko in dušimo, da se zmehča. Dodamo paradižnik, sol in po želji malo popra. Vse skupaj dušimo na zmernem ognju, da se zelenjava zmehča in voda izpari.
Večkrat premešamo in pazimo, da se ne prismodi. Brž ko se pokaže na dnu maščoba, dodamo stepena jajca in mešamo, da zakrknejo.
Jed ponudimo s kruhom, lahko pa tudi kot prilogo k testeninam ali h krompirju.
Bog žegnaj!