Ideja za postno kosilo (4)
Ideja za postno kosilo (4)
Za kosilo na četrti postni petek predlagamo pripravo okusne zapečene polente s sirom. Jed izhaja z območja Banata na Madžarskem, recept zanjo pa smo poiskali v kuharski knjigi z naslovom Žličniki, cmoki, štruklji, praženci in zavitki, ki je leta 2004 izšla pri založbi Družina.
Polenta s sirom
Sestavine za 4 do 6 oseb:
- 1 liter osoljenega kropa
- 40 dag koruznega zdroba
- maščoba za pekač
- 6 dag maslenih kosmičev
- nariban sir za posipanje (količina po lastni presoji)
Priprava:
Vodo solimo in zavremo. Med stalnim mešanjem vsipamo vanjo koruzni zdrob. Kuhamo še približno 30 minut in stalno mešamo, da dobimo gosto kašo.
Polovico naložimo za prst na debelo v namaščen pekač in povrhu zgladimo. Potresemo s sirom, nato pa posujemo še s polovico količine maslenih kosmičev.
Na to naložimo preostalo kašo, znova potresemo z maslom in nazadnje še s plastjo naribanega sira.
Postavimo v pečico in pečemo približno 25 minut pri 175 stopinjah Celzija, da postane površina zlato rjava.
Postrežemo v isti posodi.
K jedi se prileže paradižnikova solata.
Bog žegnaj!