Ideja za postno kosilo (3)
Ideja za postno kosilo (3)
Zato tudi v letošnjem postnem času na naši spletni strani izbiramo brezmesne recepte, primerne za pripravo kosil na postne petke.
Na prvi postni petek smo se razveselili zelenjavne pice na listnatem testu, na drugi postni petek smo pripravili rimske zdrobove tortice. Tokrat bomo postregli s cvetačnim narastkom: recept zanj smo poiskali v knjigi Recepti sestre Nikoline, ki je pri založbi Družina izšla leta 2008, prenovljena izdaja pa leta 2013.
Cvetačni narastek
Sestavine za 4 do 6 oseb:
- 60 dag cvetače
- slan krop
- 2 jajci
- 1 žlica kisle smetane
- 1 žlička drobnjaka ali peteršilja
- 1 žlica drobtin
- 2 žlici naribanega sira
Bešamel:
- 4 dag masla ali margarine
- 3 dag moke
- 2 dl mleka
Priprava:
Oprano cvetačo razdelimo na večje cvetove in skuhamo v slanem kropu.
Kuhano preložimo v namazano skledo za narastke, prelijemo z bešamelom: v manjši kozici raztopimo maslo ali margarino, zamešamo moko ter prilijemo hladno mleko. Vre naj 3 minute (mešamo z metlico).
Odstavimo, zamešamo rumenjaka in smetano. Nazadnje dodamo slan beljakov sneg, po njem potresemo drobtine in drobnjak ali peteršilj ter s počasnimi obrati zamešamo.
Pripravljen bešamel poravnamo po cvetači. Po bešamelu potresemo nariban sir in vse skupaj pečemo 20-30 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija.
Pečen narastek damo čim prej na mizo. Lahko ga potresemo tudi z nasekljanim svežim peteršiljem. Postrežemo s solato.
Bog žegnaj!