Ideja za postno kosilo (2)
Ideja za postno kosilo (2)
Na prvi postni petek pred tednom dni smo se razveselili zelenjavne pice na listnatem testu. Tokrat smo idejo za kosilo dobili v kuharski knjigi z naslovom Žličniki, cmoki, štruklji, praženci in zavitki, ki je leta 2004 izšla pri založbi Družina. Morda pa jo najdete tudi v svoji kuhinji?
Rimske zdrobove tortice
Sestavine za 4 do 6 oseb (seveda je količina odvisna od lačnih jedcev!):
- 1 liter mleka
- 3 dkg masla
- 25 dkg pšeničnega zdroba
- 2 jajci
- sol
- muškatni orešek
- mast za pekač
- 5 dkg naribanega sira
- 1 zvrhana žlica maslenih kosmičev
Priprava:
Mleko z maslom zavremo. Med stalnim mešanjem vanj vsipamo zdrob in kuhamo, dokler se ne zgosti. Potegnemo s plošče in pustimo, da se ohladi.
Primešamo eno jajce za drugim ter dodamo muškatni orešek in sol. Testo naložimo v širok, plitek pekač, ki smo ga oplaknili s hladno vodo, in pustimo, da se strdi.
Nato z modelčkom za krofe izrežemo kolobarje.
Nepregorno posodo dobro namastimo, naložimo vanjo najprej ostanke testa, ki so ostali med izrezanimi kolobarji, potresemo s sirom in povrhu naložimo še zdrobove tortice.
Potresemo s preostalim sirom in maslenimi kosmiči in postavimo za približno 10 minut v pečico na 200 stopinj Celzija, da zlato rjavo zarumenijo.
Če imamo pri roki kakšno sveže zelišče, lahko pečene tortice potresemo recimo z nasekljanim peteršiljem. Postrežemo s skledo sveže solate.
Bog žegnaj!