Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hvaležno odprto pismo Janeza Juhanta Borutu Pahorju

Za vas piše:
J. P.
Objava: 26. 08. 2024 / 12:43
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2024 / 13:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hvaležno odprto pismo Janeza Juhanta Borutu Pahorju
Govor Boruta Pahorja med akademijo v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani. FOTO: Siniša Kanižaj

Hvaležno odprto pismo Janeza Juhanta Borutu Pahorju

Predsednik društva Združeni ob lipi sprave prof. dr. Janez Juhant se je v odprtem pismu nekdanjemu predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju zahvalil za besede, izrečene ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov minuli petek v ljubljanski stolnici.

Juhant je predsednika Pahorja označil za zgled in oporo, kako je treba resnico in pravico ponotranjiti ter se očiščevati predsodkov, ki nam jih puščata vzgoja in okolje, zgodovinske in sodobne medijsko-politične zamejenosti.

Preberite tudi > Pahorjev poziv vladi: Popravite nedopustno politično in etično napako

Odločna zahteva vladi

»Pogumno ste izpostavili, kako v Sloveniji žrtve komunizma nimajo svojega mesta v družbeni zavesti ter politični in pravni praksi naše države, zato ste odločno zahtevali, da vlada znova uvede ukinjeni dan žrtev komunizma, in obžalovali, ker se 'žrtvam komunizma, za razliko od fašizma in nacizma, tako rekoč odreka pravica do spomina',« je zapisal dr. Juhant.

Obeležitev na enak način

V delu javnosti dan, ki ga imenujejo tudi dan spomina na žrtve stalinizma in nacizma, še vedno ni sprejet, zato je po njegovem pomembno, da v Sloveniji na enak način obeležujemo spomin na žrtve komunističnega kot vsakega drugega nasilja.

Dialoškost vodi do resnice

»Pot do resnice je zahtevna in težka in je ne bodo vsi lahko sprejeli, a ostaja merilo našega osebnega in družbenega iskanja in zlasti delovanja javnih ustanov, saj dialoškost vodi do resnice in spodbuja demokracijo,« je nadalje zapisal dr. Janez Juhant.

Predsednik društva Združeni ob lipi sprave prof. dr. Janez Juhant. FOTO: Tatjana Splichal

Pobuda SAZU

Spomnil je, da je Pahor še kot aktualni predsednik spodbujal državljan(k)e in zlasti odgovorne, naj v demokratičnem duhu in odgovornosti do vseh delajo za narodno spravo, pa tudi s pobudo SAZU, ki je ponudila korake v smer narodne sprave, je nagovoril h konkretnim dejanjem na tej poti.

Edini predsednik večine Slovencev

»To ste potrjevali tudi s svojo udeležbo na žalnih slovesnostih za vse žrtve, tudi ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah. Zaenkrat ostajate edini predsednik večine Slovencev, kar ste potrdili s svojim predsednikovanjem in tudi tokrat z nagovorom ob spominskem dnevu za vse žrtve,« se je Borutu Pahorju zahvalil Juhant.

Opora in zgled

Kot je dodal, mu je iskreno hvaležen za odločno etično in človeško držo, ki naj bo opora in zgled vsem Slovenkam in Slovencem, še zlasti pa odgovornim na vseh političnih ravneh, ki imajo dolžnost, da bodo vse žrtve rehabilitirane, dostojno pokopane in se v naši družbi v duhu demokracije in varovanja človekovih pravic in dostojanstva vsakega človeka da živim in mrtvim ustrezno zadoščenje za krivice, ki so jim jih povzročili tudi nekdanji komunistični voditelji Slovenije.

Trajna želja iskrenih in poštenih src

»Živim bo to omogočilo pravičnost in utrjevalo delovanje pravne države, mrtvim pa zagotovilo trajen mir in dostojen pokop. Tako se bosta med nas naselila sloga in mir, spoštovalo človeško dostojanstvo in gradila dolgoročna blaginja Slovenije. Verjamem, da je to trajna želja iskrenih in poštenih človeških src tudi v naši Sloveniji,« je odprto pismo zaključil dr. Janez Juhant.

Nalaganje
Nazaj na vrh