Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaški škofje želijo ‘modrega in kompetentnega’ predsednika

Objava: 25. 11. 2009 / 12:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hrvaški škofje želijo ‘modrega in kompetentnega’ predsednika

Pred predsedniškimi volitvami v Cerkvi na Hrvaškem pozivajo k spoštovanju krščanskih vrednot

Katoliška Cerkev na Hrvaškem je v luči bližajočega se prvega kroga predsedniških volitev, ki so pri naših sosedih predvidene 27. decembra letos, mesec dni pred tem izdala priporočilo volilcem. Seveda ne podpirajo enega samega kandidata; škofje pozivajo hrvaške državljane, naj izvolijo ‘državniško modrega in kompetentnega’ predsednika države. Bodoči predsednik naj bi zagovarjal krščanske vrednote in zaščito življenja od spočetja do naravne smrti, pa tudi dostojanstvo zakona in družine. Zavzemal naj bi se za dela prosto nedeljo in svobodno izbiro verskega pouka v šolah.

Poleg tega naj bi po mnenju škofov vodja države ‘nepreklicno in jasno’ obsodil ‘vse zločine fašizma, nacionalsocializma in komunizma’. Nikakor ne sme spodkopavati suverenost in ozemeljsko celovitost države, tudi ne za ‘kratkoročne gospodarske in podobne cilje’. Nazadnje so pri Hrvaški škofovski konferenci svoje mnenje o političnem dogajanju izrekli pri pogajanjih za slovensko-hrvaško mejo, saj naj bi takrat po njihovem mnenju preradodarno delili hrvaško ozemlje.

V prvem krogu volitev tik po Božiču je volilcem na voljo dvanajst kandidatov, od tega sedem nestrankarskih. Tri največje hrvaške stranke prav tako predstavljajo svoje kandidate: vladno Hrvaško demokratično skupnost (HDZ) zastopa Andrija Hebrang, socialne demokrate (SDP) Ivo Josipović, liberalno ljudsko stranko pa njena predsednica Vesna Pusić.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh