Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaška od danes na rdečem seznamu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 08. 2020 / 20:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2020 / 09:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hrvaška od danes na rdečem seznamu

Hrvaška od danes na rdečem seznamu

Slovenski dopustniki bodo morali v karanteno, če se ne bodo vrnili do ponedeljka do polnoči.

Foto: Alenka Žnidar

Slovenska vlada je z današnjim dnem Hrvaško uvrstila na rdeči seznam, kar pomeni, da se lahko Slovenci, ki tam dopustujejo, brez karantene vrnejo v domovino še do ponedeljka do polnoči. Razlog za takšen ukrep je skokovito povečanje števila okuženih z novim koronavirusom na Hrvaškem v zadnjem obdobju, samo včeraj so tam potrdili rekordnih 255 novih okužb, od tega največ – kar 75 – v Splitsko-dalmatinski županiji. Kot je izpostavil vladni govorec Jelko Kacin, je južna soseda že presegla mejo 40 obolelih na 100.000 prebivalcev.

Opraviti najnujnejše in se vrniti v 48 urah

Tudi za Hrvaško bo veljalo 20 izjem, ki med drugim vključujejo športnike in športne funkcionarje ter tedenske in dnevne migrante. Toda, kot je izpostavil notranji minister Aleš Hojs, če se bo izkazalo, da je katera od kategorij izjem morebiten vir okužb, jo lahko kadar koli čaka črtanje s seznama izjem. Izjema za lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem po ministrovem mnenju ne pomeni možnosti nadaljnjega dopustovanja, temveč jim bo »omogočeno zapustiti Slovenijo, da bodo opravili najnujnejše, a se bodo morali v 48 urah vrniti v domovino.«



Nikar čakati do ponedeljka

Zakaj podaljšanje roka za vrnitev v domovino do ponedeljka do polnoči? »Da tistim, ki se bodo vračali čez vikend, omogočimo izognitev gneči. Vendar pa vse pozivamo, naj ne čakajo ponedeljka, da ne bi ob morebitnih daljših zastojih prekoračili polnočnega roka in padli v karanteno,« opozarja Hojs. Če se bo epidemiološko stanje v prihodnjih dveh tednih na Hrvaškem izboljšalo, bo Slovenija svojo sosedo ponovno vrnila na rumeni seznam, ki ne zahteva karantene ob vrnitvi. Ni pa se vlada pri novem odloku odločila za ločevanje po županijah, saj število okužb raste v večini od njih.

Grčija z zelenega na rumeni seznam

Veliko Slovencev dopustuje tudi v Grčiji, v kateri v zadnjem obdobju ravno tako raste število okuženih, zaradi česar jo je Slovenija z zelenega prestavila na rumeni seznam, v prihodnjih 14 dneh pa bi lahko pristala tudi na rdečem. Po zagotovilih ministra Hojsa pa ostaja nespremenjen režim za Srbijo in BiH. Včeraj so sicer v Sloveniji potrdili največje število novookuženih po 3. aprilu letos, kar 43, od tega jih je bila polovica stara 34 let ali manj.


Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh