Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hodiva, torej greva na Desko

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 26. 06. 2024 / 08:20
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2024 / 12:51
Hodiva, torej greva na Desko
Marjan Bradeško nad jezercem Vodotočnik. FOTO: Andrej Praznik

Hodiva, torej greva na Desko

V začetku letošnjega leta je pri Planinski založbi Slovenije izšla knjiga Hodim, torej grem. Marjan Bradeško, magister računalništva ter pisec popotniških vodnikov in poslovnih knjig, je v njej popisal 32 zgodb s svojih gorniških potepanj. Mojstrski opisi narave in dogodivščin bralca vabijo v planinski svet, zato je bilo najbolj naravno, da sva z avtorjem o knjigi poklepetala na izletu.

Med Robanovim kotom na severu ter Lučko Belo in Podvolovljekom na jugu se razprostira Dleskovška planota. Iz nje štrli več kopastih vrhov, ki jih pokrivajo sestoji ruševja in planinske trate. Ena od njih je 1.970 metrov visoka Deska, pod katero leži slikovito jezerce Vodotočnik. Na vrh ne pelje označena pot. Kdor ima dovolj izkušenj, občutek za orientacijo in dober zemljevid, pa lahko po lovskih in pastirskih stezah ter malo na počez naredi prijeten krožni izlet. Kadar seveda ni megle, ki nas lahko na Dleskovški planoti spravi v hudo zagato.

Naokrog in naravnost

Zjutraj nisva najbolj zgodnja, zato so cesto Podlom–Kranjski Rak že zaprli. Ne preostane nama drugega, kot da narediva dolg ovinek čez prelaz Črnivec, Gornji Grad, Radmirje, Ljubno ob Savinji in Luče do Podvolovljeka. Po odcepu od glavne ceste je še približno deset kilometrov vožnje po asfaltu in makadamu do razpotja pod planino Podvežak.

S parkirišča nadaljujeva po cesti do lovske koče, za nj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh