Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hindujci v naših svetiščih prejemajo uslišanja

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 19. 07. 2023 / 08:10
Oznake: Duhovnost, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2023 / 08:33
Hindujci v naših svetiščih prejemajo uslišanja
V katoliška svetišča prihaja molit veliko hindujcev. FOTO: STANISLAUS SUBBAREDDY ALLA

Hindujci v naših svetiščih prejemajo uslišanja

Hinduizem še privlači iskalce duhovnosti z Zahoda. Krščanstvo pa privlači številne Indijce. Ali je možno najti kakšne vzporednice med verstvoma, odgovarja indijski jezuit dr. Stanislaus Subbareddy Alla, ki je na Teološki fakulteti imel predavanje »Odnos hinduizma do človekovih pravic in do Katoliške cerkve v Indiji«.

Kako kot teolog gledate na hindujski verski nauk?

V osnovi je hinduizem duhovni tok. Če bi nanj gledali zgolj kot na teologijo ali duhovnost, bi to bil zelo zožen pogled. Hinduizem je sistem dajanja pomena. Ljudem razodeva smisel vsega in je življenjski slog več kot milijarde ljudi po vsej Aziji. Njegova duhovnost temelji na obsežni zgodovini, kulturi in verskih besedilih.

Ali je možno najti vzporednice s krščanstvom?

Deloma je. Krščansko razumevanje življenja je linearno: na koncu bom postavljen pred Boga, čaka me poslednja sodba in večno življenje. Hindujsko razumevanje je prožno, oni verujejo v zaporedje vnovičnih rojstev: trenutno sem človeško bitje, ne vem, kaj sem bil prej in kaj bom po smrti. Pozitiven vidik tega je verovanje, da če sem v sedanjem življenju človek, pomeni, da sem blizu Bogu in se moram potruditi dobro odživeti to svoje življenje, da se mi ne bo treba vrniti v nižjo stopnjo bivanja. Končno lahko prispem na cilj, »kjer ni več r...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh