Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Helenina dekleta, očarajte Evropo!

Za vas piše:
K. H.
Objava: 29. 07. 2018 / 06:38
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2018 / 11:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Helenina dekleta, očarajte Evropo!

Helenina dekleta, očarajte Evropo!

Dekliški zbor sv. Stanislava - poseben gost največjega evropskega zborovskega festivala.

V estonskem Tallinnu se je v soboto, 28. julija, začel največji evropski zborovski festival Europa Cantat. Udeležuje se ga več kot 3500 pevcev, zborovodij, skladateljev in drugih ljubiteljev glasbe z vsega sveta. V dobrem tednu se bo zvrstila množica koncertov, zborovskih delavnic in predavanj. Tudi na letošnjem, že 20. zborovskem festivalu, so posebnost vsakodnevna množična skupna petja na prostem, kjer se pevci povežejo tudi z lokalnim prebivalstvom.

Na festivalu sodeluje tudi Slovenija in sicer prvič kot tista »gostja«, ki bo gostiteljica prihodnjega festivala Europa Cantat 2021. Kot posebne gostje bodo slovensko zborovsko petje predstavile pevke Dekliškega zbora sv. Stanislava pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič. Dekleta so požele že številna mednarodna priznanja, tokrat bodo imele tudi dva samostojna koncerta: prvega v metodistični cerkvi v Tallinnu (2. avgusta ob 20. uri), drugega pa v mestu Tartu.


Dekleta v Deklišekm zboru sv. Stanislava že več kot dvajset let navdušujejo s pretanjeno interpretacijo, izjemnim repertoarnim razponom in barvito zvočno podobo. Skupaj z zborovodkinjo pogosto očarajo tudi z ustvarjalnim in iskrivim scenskim nastopom, mladostno radoživostjo, hkrati pa z neverjetno koncentracijo, tonsko točnostjo in odrsko prezenco. Gre za šolski zbor, v katerem prepeva 40 dijakinj. Ustanovljen je bil z namenom, da glasovno sposobnejša in bolj ambiciozna dekleta razvijajo svoj glasbeni talent z zahtevnejšim repertoarjem. Zbor goji stilno pester repertoar, od klasičnih zborovskih del do vokalnega popa in slovenskih ljudskih pesmi ter plesov. Ponaša se s številnimi krstnimi izvedbami del sodobnih slovenskih skladateljev, napisanih posebej zanje. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih dosega najvišja mesta in posebne nagrade.


Prvi festival leta 1961 v Nemčiji

Europa Cantat je največje srečanje pevskih zborov v Evropi. Organizirajo ga vsaka tri leta v izbranem evropskem mestu. Projekt je spodbudila Evropska zborovska zveza po drugi svetovni vojni, da bi z njim mlade različnih narodnosti povezala in jih motivirala za prijateljsko sodelovanje preko pevskega udejstvovanja. Prvi festival je bil leta 1961 v mestu Passau v Nemčiji.

Slovenija bo gostiteljica v času predsedovanja EU

Slovenija se bo v vlogi gostiteljice festivala leta 2021 predstavila prvič. Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki bo festival v Sloveniji izvajal, njegova organizacija prinaša niz izjemnih priložnosti. Med drugim bo gostiteljstvo festivala Sloveniji omogočilo, da bi lahko pevsko kulturo razvijala tudi kot mednarodno blagovno znamko, podobno kot so to storile skandinavske in baltske države. Ker izvedba festivala časovno sovpada z začetkom predsedovanja Slovenije EU in 30. obletnico samostojnosti Slovenije, bi lahko bil festival osrednji kulturni dogodek ob teh dveh dogodkih, so zapisali.

V t. i. Slovenski hiši v Tallinnu bodo v tem tednu od 28. julija do 5. avgusta številne pevske in druge aktivnosti, ki bodo obiskovalcem približale prihodnjo gostiteljico Slovenijo. Med drugim se bodo obiskovalci učili zapeti refrena dveh slovenskih pesmi, v poznavanju Slovenije pa se bodo utrjevali v igri Do you feel Slovenia quiz. Najbolj slovesno bo 3. avgusta, ko bo Slovenija na gala koncertu Happy Birthday, Estonia, ki bo posvečen 100. letnici Estonije, od Tallinna prevzela zastavo festivala Europa Cantat.


Helena Fojkar Zupančič vodi Dekliški zbor sv. Stanislava že od samega začetka. Med pevkami je zelo priljubljena, saj zna navduševati in skupaj z njimi v glasbi iskati veselje, notranje zadovoljstvo ter priložnosti za osebno napredovanje. Dekleta pravijo, da je predvsem zasluga zborovodkinje, da zbor diha kot eno, saj so v njem pomembni poleg discipline in trdega dela tudi sodelovanje, zbranost, zaupanje sebi in zborovodkinji ter poslušnost.

več o Dekliškem zboru sv. Stanislava: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/dekleta-s-posluhom

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh