Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Havajski gobavci bodo poromali v Vatikan

Objava: 28. 09. 2009 / 08:59
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Havajski gobavci bodo poromali v Vatikan

Udeležili naj bi se slovesne razglasitve očeta Damijana za svetnika

Enajst starejših gobavih bolnikov s Havajev bo odpotovalo v Vatikan, kjer se bodo udeležili slovesne razglasitve očeta Damijana, apostola gobavcev, za svetnika. Oče Damijan je večino svojega življenja preživel kot misijonar na havajskem otoku Molokai, kjer je požrtvovalno skrbel za gobave bolnike in zaradi hude bolezni umrl tudi sam. Zdravnik, ki bo na romanju spremljal gobave bolnike, je povedal, da oče Damijan velja za njihovega ‘osebnega svetnika’.

Belgijskega duhovnika se na Havajih drži sloves junaka, saj je bil eden izmed redkih pripravljen skrbeti za žrtve hude bolezni, izgnane na polotok Kalaupapa. Havajske domorodce je gobavost strahotno prizadela, pojavila pa se je po prihodu kapitana Cooka leta 1778.

Okoli 90% od 8.000 bolnikov, izgnanih na polotok, so bili havajski domorodci. Na Havajih so z izgonom bolnikov prenehali leta 1969, več kot dvajset let po tem, ko so odkrili zanesljivo zdravilo za to bolezen. Številni bolniki pa so vseeno raje ostali v koloniji, saj je skupnost gobavcev v času izgnanstva postala njihov dom.

Enajst izmed dvajsetih bolnikov, ki še živijo na polotoku Kalaupapa, se bo podalo na dolgo pot proti Rimu, da bi prisostvovali slovesni razglasitvi očeta Damijana za svetnika, poročajo ameriške agencije. Njihov zdravnik pravi, da bo to potovanje ‘pravi energijski naboj’ za večino romarjev. Navzočnost ob slovesni razglasitvi je zanje izredno pomemben in izredno oseben dogodek.

Od leta 1936 telo očeta Damijana počiva v njegovem belgijskem rojstnem kraju Tremelo, v grobu na Kalaupapi pa hranijo relikvijo njegove desne roke.

Razglasitev očeta Damijana za svetnika bo 11. oktobra vodil papež Benedikt XVI. Za blaženega je bil oče Damijan razglašen leta 1995, tedaj je slovesnost vodil nekdanji papež Janez Pavel II. Sveti oče naj bi se z gobavimi bolniki med njihovim bivanjem v Rimu sestal na zasebni avdienci.

S Havajev bo sicer v Rim na slovesno razglasitev pripotovalo okoli 650 romarjev, večina naj bi zastopala škofijo Honolulu. Med romarji bo tudi skupina skavtov, ki bo slovesni dogodek ves čas dokumentirala in svoje zapiske ter fotografije z romanja objavljala na spletnih portalih YouTube in Facebook, v času romanja pa bodo pisali svoj blog.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh