HAMBURGER z domačim kečapom
HAMBURGER z domačim kečapom
BOMBETKE
750 g bele pšenične moke (ali polovica polnozrnate)
2 žlički soli
približno pol kocke svežega kvasa ali vrečka suhega kvasa
2 žlici olja
4 dl tople vode
sezam za posip
PLESKAVICE
1,2 kg govejega mletega mesa
večja čebula
malo olja
3 žličke soli, timijan
KEČAP
2 pločevinki paradižnika
skodelica kisa (2,5 dl)
1/3 skodelice rjavega sladkorja
2 žlički soli, pol žličke popra
2 stroka česna
-
V skodelici zmešamo kvas, nekaj žlic tople vode in žlico moke ter pokrijemo za 10 minut, da naraste. V večjo skledo stresemo moko, sol, olje, vzhajan kvas in premešamo.
-
Testo gnetemo toliko časa, da postane gladko in elastično, to je približno 10 minut. Pokrijemo in na toplem naj vzhaja 1 uro.
-
Iz napihnjenega testa oblikujemo 8 kroglic, jih položimo na pekač, pokrijemo in naj vzhajajo še okoli 45 minut.
-
Za domači kečap vse sestavine v loncu odkrito kuhamo približno 1 uro, da se zgostijo.
-
Čebulo sesekljamo in v ponvi prepražimo. Malo ohlajeno stresemo na meso, solimo, dodamo timijan in meso dobro premešamo.
-
Oblikujemo 8 kroglic in jih sploščimo v polpeto. (Tale naša stiskalnica je prav imenitna.)
-
Vzhajane bombetke premažemo z vodo in potresemo s sezamom, nato pri 220 stopinjah pečemo 15 minut. Pečene v košarici pokrijemo z mokro krpo, da se lepo zmehčajo.
-
Pleskavice spečemo v ponvi, da so v sredici še rahlo, rahlo rožnate. Tako bodo zelo sočne.
-
Sestavimo si sendvič in ga čim prej pojemo.
Testo za bombetke gnetemo toliko časa, da postane gladko in prožno, to je približno 10 minut. Če takrat vzamemo košček testa v roke in ga poskušamo s prsti raztegniti, se mora toliko raztegniti, da lahko vidimo skozenj, ne da bi se (takoj) pretrgalo.
Članek je bil objavljen v marčevski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!