Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hagia Sofia v Carigradu kmalu mošeja?

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 05. 02. 2013 / 08:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hagia Sofia v Carigradu kmalu mošeja?

Turški parlament trenuto ponovno razpravlja o spremembi namembnosti nekdanjega patriarhalnega sedeža.

Svetišče Hagia Sofia v Carigradu, stoletja dolgo osrednji sedež carigrajskega grškega pravoslavnega patriarhata, bo morda ponovno spremenjeno v mošejo. Turški parlament trenutno preverja, ali naj bi zgradbo, ki je leta 1453 postala mošeja, od leta 1935 pa velja za muzej, ponovno uporabljali kot islamsko molilnico, kot je poročal vatikanski časnik 'L'Osservatore Romano'. Nek državljan iz Anatolije je izrazil zahtevo, naj nekdanjo baziliko 'Svete Modrosti' ponovno spremenijo v prostor molitve za islamske vernike. Parlamentarna komisija bo najprej zaslišala predstavnike različnih organizacij in ustanov, poroča 'L'Osservatore'.

V časniku opozarjajo na podobno ravnanje v zgodnjekrščanskem koncilskem mestu Niceja, danes Iznik, sto kilometrov jugovzhodno od Carigrada. Tam nekdanjo baziliko, v kateri so leta 787 priredili sedmi ekumenski koncil, od lanskega novembra dalje ponovno uporabljajo kot mošejo. Sprememba namembnosti je med turškimi intelektualci povzročila ostre kritike. Njihov nasvet je bil, naj to zgradbo, ki je izrednega pomena za zgodovino krščanstva, spremenijo v muzej, podobno kot Hagia Sofia v Carigradu.

Tudi glede tretje pomembne cerkvene stavbe v Turčiji razmišljajo o spremembi v mošejo: v islamsko molilnico nameravajo spremeniti nekdanji studitski samostan v Carigradu. Tudi tu je bilo sprva mišljeno, da bi vsaj cerkev sv. Janeza Krstnika, ki je del stavbnega kompleksa, spremenili v muzej, piše 'L'Osservatore', vendar so načrte opustili. Stavba je bila večkrat poškodovana v požarih in potresih, zato doslej ni bila v uporabi.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh