Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Grozljiv dogodek v Celju: »Zadnji alarm, da skupaj ukrepamo«

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 13. 04. 2023 / 11:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2023 / 13:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Grozljiv dogodek v Celju: »Zadnji alarm, da skupaj ukrepamo«
Fotografija je simbolična. FOTO: Arhiv Družina

Grozljiv dogodek v Celju: »Zadnji alarm, da skupaj ukrepamo«

Javnost je pretresel primer medvrstniškega nasilja, ki se je zgodil v soboto v Celju. Po spletu je zakrožil videoposnetek, na katerem dekleta pretepajo in zmerjajo vrstnico. Policija dogodek že preiskuje.

Žaljivke, grožnje, zbadanje in pretep. To se je pred dnevi dogajalo na strehi nakupovalnega središča v Celju. Skupina deklet se je naprej verbalno spravila na nemočno najstnico, nakar je sledil še pretep. Iz ust deklet je slišati: »Zobe boš po tleh pobirala, pa me b*** k***, če si nula od deset, res me b*** k***.«

Skupina mladostnikov pa je nasilje opazovala, snemala in posnetek nato delila na družbenih omrežjih. Celjski policisti so od odškodovane in njene mame prejeli prijavo o medvrstniškem nasilju. Policisti so takoj po prejeti prijavi pristopili k vsem potrebnim preiskovalnim dejanjem, da so zavarovali sledove, opravili ogled kraja dejanja in zagotovili varnost žrtve, mladoletne oškodovanke. Intenzivna preiskava še poteka. 

»Potrebno je takojšnje ukrepanje«

Na objavljen posnetek medvrstniškega nasilja se je oglasil Matija Kovač, župan Mestne občine Celje in svoje mnenje objavil na Facebook profilu. Kovač pravi: "Ravnanje, ki smo mu bili priča, je nesprejemljivo in škoduje fizičnemu in psihičnemu zdravju vseh vpletenih oseb. Nasilje predstavlja enega najbolj nesprejemljivih pojavov v družbi in zahteva takojšnje ukrepanje."

Pirc Musarjeva zaskrbljena

Na incident se je odzvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki nasilje ostro obsoja in poziva vse pristojne, da ukrepajo hitro in odločno. Grozljiv dogodek v Celju je po njenem mnenju »zadnji alarm, da skupaj ukrepamo«. Predsednica je osupla, da nihče od prisotnih deklet in fantov ni posredoval, raje so snemali in še dodatno ščuvali k nasilju. »To me iskreno zelo skrbi in boli,« pravi in dodaja, da nas mora biti strah družbe, ki bi bila do te mere anemična, da bi medvrstniško nasilje postalo vsakdan naših ulic.

DOS: »Za nasilje je vedno odgovorna oseba, ki ga povzroča«

Oglasila se je tudi Dijaška organizacija Slovenije (DOS), ki nagovarja osnovnošolce, srednješolce, profesorje, starše in vse akterje, vpletene v proces vzgajanja in izobraževanja mladih v Sloveniji: »Mladi nasilja ne ustvarjajo le eden proti drugemu, temveč tudi sami proti sebi, z zavedanjem, da je za nasilje vedno odgovorna oseba, ki ga povzroča. Izvajanje nasilja je klic na pomoč in kot urejena družba smo dolžni na klic odgovoriti z vzpostavijo učinkovite preventive, ki jo v inštitucije vnesemo z dobro prakso,« pojasnjujejo na DOS.

Mlada Slovenija: »Spore je treba reševati s pogovorom«

Svoje mnenje je podala še Mlada Slovenija, podmladek NSi, ki je prav tako zaskrbljena nad stanjem v naši družbi. Predlaga, da se nasilje med mladimi po najboljših močeh poskuša izničiti. S tem namenom je pristojne inštitucije pozvala k preprečevanju nasilnih praks. Po njihovem prepričanju je pomembno, da različni členi družbe jasno in glasno povedo, da je tako nasilje popolnoma nedopustno. Izpostavili so tudi vpliv družine kot pomembne družbene inštitucije pri njegovem preprečevanju: »V njej se mlade vzgaja v odgovorne državljane, ki spoštujejo drug drugega. Mlade moramo naučiti, da medsebojnih sporov ne rešujejo z nasiljem, ampak s pogovorom in spoštovanjem dostojanstva vsakega človeka.«

Kupi v trgovini

Mavrični izzivi
Veroučni pripomočki
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh