Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Grozdasta plamenka

Za vas piše:
Bernarda Strgar Schulz
Objava: 31. 07. 2024 / 10:39
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2024 / 12:38
Grozdasta plamenka
FOTO: B. S.

Grozdasta plamenka

V sredini julija po vrtovih zacvetijo grozdaste plamenke. Trajnice, ki so že od nekdaj skupaj s potonikami, krizantemami in astrami prisotne po vrtovih. Odlikujejo se po omamno dišečih cvetovih, ki se poleti razcvetajo v najrazličnejših odtenkih rožnate, bele, vijolične, rdeče in oranžne barve.

V naravi so razširjene predvsem po zmernih predelih Severne Amerike, v Evropo pa so jih prinesli mornarji kmalu po odkritju Novega sveta.

Ime izhaja iz grške besede phlox, kar pomeni plamen.

Grozdaste plamenke, Phlox paniculata, najlepše uspevajo na sončni cvetlični gredi. So srednje visoke trajnice, večina sort zraste nekje do 100 cm. Cvetovi so združeni v grozdasta socvetja na koncu stebel. Socvetja so izredno cenjena za rezano cvetje. Za lepo rast in bogato cvetenje mora biti rastišče stalno nekoliko vlažno. Na bolj suhih rastiščih bodo stebla na spodnji polovici ogolela. Da podaljšamo čas cvetenja, moramo sproti odstranjevati odcvetele cvetove. Nekatere sorte, ki zrastejo višje, potrebujejo oporo, ki se ji lahko izognemo s pomladanskim rezom. Proti koncu maja šope porežemo na polovico rasti in jih razredčimo. S tem bomo dosegli bolj strjeno rast. Tako bodo šopi bolj zračni in tudi bolj odporni na pepelasto plesen, ki jih pogosto nap...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh