Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Grob bl. Janeza Pavla II. magnet za romarje

Objava: 08. 08. 2011 / 10:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Grob bl. Janeza Pavla II. magnet za romarje

V vatikanski baziliki sv. Petra vsak dan na deset tisoče romarjev in turistov obišče sarkofag v bližini Michelangelove ‘Pieta’.

Novi grob nekdanjega papeža bl. Janeza Pavla II. (1978-2005) v vatikanski baziliki sv. Petra je po pričakovanjih pravi magnet za romarje. Od prenosa posmrtnih ostankov poljskega papeža izpod bazilike v gornjo cerkev po razglasitvi Janeza Pavla II. za blaženega 1. maja letos se je močno pomnožilo število obiskovalcev, ki se želijo pokloniti spominu nekdanjega papeža.

Mimo sarkofaga, ki je zdaj v kapeli v bližini glavnega vhoda, gredo skoraj vsi obiskovalci Petrove bazilike, teh pa je bilo po vatikanskih navedbah v minulem letu okoli osemnajst milijonov.

Novi papežev grob je vatikanske načrtovalce postavil pred velike logistične izzive. Že dolgo pred razglasitvijo so premišljevali, na katerem mestu v baziliki bi lahko poiskali zadnje počivališče za poljskega papeža. Z namenom, da množice obiskovalcev groba ne bi motile bogoslužij v osrednji ladji ali ob papeževem oltarju, so se odločili za kapelo sv. Sebastjana v bližini Michelangelove ‘Pieta’ nedaleč stran od glavnega vhoda v baziliko.

Potrebno pa je bilo premakniti grob predhodnika nekdanjega papeža, prav tako blaženega Inocenca XI. (1676-89). Posmrtne ostanke papeža, ki je sodeloval pri udejanjanju koalicije proti Turkom na Dunaju, so položili pod Raffaelov mozaik ‘Jezusove spremenitve’.

Da bi obvladali množice romarjev na grob bl. Janeza Pavla II., so v Vatikanu v začetku letošnjega maja uvedli nova ‘prometna pravila’ v baziliki sv. Petra in mimo groba poljskega papeža odslej poteka enosmerni promet. Kljub temu zaradi tolikšnega števila obiskovalcev prihaja do zastojev, pogosto pa morajo romarji pohiteti in odstopiti prostor čakajoči skupini.

Daljše zadrževanje ob papeževem grobu torej ni mogoče, tudi v tihi molitvi ne. K petim dolgim klečalnikom za ograjo redarji pripustijo le duhovnike in redovnike ter redovnice. Vsako jutro pa obstaja možnost za obisk svete maše ob papeževem grobu. Ob sedmi uri zjutraj, ob 8.15 in ob 8.45 v kapeli sv. Sebastjana obhajajo bogoslužja, to možnost pa izkoristijo predvsem poljske romarske skupine. Po končani sveti maši se morajo verniki z ograjenega območje hitro umakniti.

Kraj za grob blaženega ni najprimernejši, menijo rimski romarski vodiči. Neposredno ob vhodu in poleg znamenite Michelangelove ‘Pieta’ neizogibno prihaja do zastojev, vendar za primernejši prostor znotraj vatikanske bazilike zaenkrat ni konkretnih predlogov.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh