Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gremo v vesolje - s knjigo!

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 11. 04. 2019 / 12:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2019 / 12:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gremo v vesolje - s knjigo!

Gremo v vesolje - s knjigo!

V spomin na dan, ko je človek prvič poletel v vesolje, je 12. april mednarodni dan astronavtike.

!V spomin na dan, ko je človek prvič poletel v vesolje, strokovnjaki za to brezmejni in nikoli povsem raziskan prostor zaznamujejo mednarodni dan astronavtike.

S kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu je 12. aprila 1961 vzletela nosilna raketa vostok z vesoljsko ladjo Vostok 1, v kateri je bil prvi vesoljec, takrat 27-letni Jurij Aleksejevič Gagarin. Polet je trajal 108 minut. Po nepolni obkrožitvi Zemlje se je Gagarin ob vrnitvi nekaj kilometrov nad Zemljo katapultiral iz Vostoka 1 in kot padalec pristal pri vasi Smelovka blizu mesteca Engels ob Volgi v evropskem delu Rusije.

Pri vrnitvi ni potekalo vse po načrtu in Gagarin je preživljal težke trenutke med vračanjem pristajalnega odseka vesoljske ladje v ozračje. Toda vse se je končalo srečno.

Zaznamujte mednarodni dan astronavtike tudi vi. Pristanek bo srečen, dogodivščina pa vznemirljiva!

Vesolje v 30 sekundah

Radovedne mlade glave bo gotovo zanimalo, kaj se dogaja v vesolju. V knjigi Vesolje v 30 sekundah boste lahko izvedeli, kako je nastalo vesolje in kako se lahko konča, kakšni so Sonce, zvezde in planeti v našem osončju ter kako so se znanstveniki učili o vesolju in ga raziskovali.

Vesoljska trilogija

Če pa raje raziskujete vesolje s svojo domišljijo, kot da bi brali o dognanjih znanstvenikov, je Vesoljska trilogija vaša prava izbira. Tri knjige sestavljajo znanstvenofantastično epopejo o boju med dobrim in zlim. Vsako knjigo lahko mladi in starejši ljubitelji fantazijskih zgodb berete tudi samostojno.



Začne se s knjigo S planeta molka. Glavni zaplet se zgodi, ko jezikoslovca in univerzitetnega profesorja na Cambridgeu dr. Elwina Ransoma med pohajkovanjem po podeželju ugrabita veliki fizik Weston in njegov pajdaš Devine ter ga z vesoljsko ladjo odpeljeta proti planetu Malakandri. V drugem delu Vesoljske trilogije, Potovanju na Venero, je dr. Elwin Ransom poslan na Perelandro, planet, ki mu ljudje pravimo Venera. Tam mora rešiti planet pred zlo silo. V tretji knjigi Ta ogabna moč pa se Jane in Mark kmalu po poroki znajdeta v težavah, saj Marka povabijo v organizacijo NIKE, ki želi prevzeti oblast na Zemlji.

V vesolju in Pisma iz vesolja - s slovenskim pridihom

Leta 2016 je na povabilo Založbe Družina ob predstavitvi angleške verzije knjige Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji Slovenijo obiskal astronavt in kozmonavt slovenskega rodu, ki je z vesolja gledal Slovenijo, dr. Jerry Linenger. Kako se je pripravljal na polet v vesolje, kakšne nevarnosti je moral prestati med petmesečnim bivanjem na vesoljski postaji Mir, kako jih je skupaj z ekipo rešil, kako uspešna je bila njegova misija in kako se je vrnil na Zemljo, je doživeto opisal v knjigi V Vesolju. Njihovo življenje je bilo zaradi požara ogroženo.

Medtem pa sta ga na Zemlji čakala noseča žena in štirinajstmesečni sin, ki mu je v vesolju pisal pisma in jih objavil v knjigi Pisma iz vesolja.

Jerry Linenger v knjigarni založbe Družina, foto: Tatjana Splichal
»Zvesto odražajo moje življenje v vesolju, ob tem pa iz njih žari čisto človeška očetovska ljubezen do sina,« je zapisal njihov avtor v uvodu. » Poleg dogodkov, ki jih opisujejo, pa lahko pozoren bralec s skrbnim spremljanjem pisem odkrije tudi drobne spremembe, ki so se dogajale v meni. Zagotavljam vam, da je bil občutek osamljenosti neizmeren in da je bilo okolje, podobno loncu ekonom, neizprosno. Takšne razmere človeka sčasoma resnično spremenijo.«

Ni treba v vesolje, tudi branje vas lahko spremeni. Če si to le dovolite.

Torej, knjigo v roke in varno pot v vesolje!

Preberite tudi:

Izkušnja v vesolju je okrepila mojo vero
Iz vesolja je gledal Slovenijo
Pogled iz vesolja bi nas spremenil 

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh