Grebenčki in ptički
Grebenčki in ptički
Valentinovi ptički
30 dag moke
½ žličke soli
1,5 dag kvasa
2,5 dag sladkorja
5 dag masla
2 rumenjaka
2 do 2,5 dl mleka
nastrgana limonina lupinica
1 žlica ruma
1 žlica kisle smetane
Premaz:
1 jajce
mak
Seznam:
Moko presej v skledo, ob strani dodaj sol, na sredini naredi jamico in daj vanjo rumenjake, sladkor, kislo smetano, limonino lupinico in rum. V skodelici razdrobi kvas, dodaj žličko sladkorja, dve žlici toplega mleka in žlico moke. Vse skupaj pomešaj in pusti, da vzhaja. Ko je kvas vzhajan, ga dodaj moki, prilij preostalo mleko in začni gnesti. Ko se sestavine dobro pomešajo, dodaj raztopljeno maslo in gneti še tako dolgo, da se testo loči od rok in sklede. Nato skledo pokrij in pusti na toplem, da testo vzhaja. Vzhajano testo razreži na 5 do 8 dag težke koščke. Vsakega pregneti v hlebček in oblikuj v svaljek ter ga...