Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

“Gost v samostanu”: kako preživeti dopust malce drugače

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 12. 06. 2012 / 06:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

“Gost v samostanu”: kako preživeti dopust malce drugače

V sosednji Avstriji so izdali brošuro, s katero želijo ljudi pritegniti k počitnikovanju med redovniki ali redovnicami; opat samostana v Altenburgu pojasnjuje, da redovne postojanke ‘nudijo več kot le ugodne cene nočitev’.

Tik pred začetkom počitniškega obdobja sta združenje dvaindvajsetih samostanov ‘Klösterreich’ in središče za duhovne poklice Canisiuswerk v sosednji Avstriji predstavila novo brošuro z naslovom ‘Gost v samostanu’, v kateri več kot petinštirideset samostanov in redovnih ustanov v Avstriji, pa tudi v sosednjih deželah, predstavlja svojo počitniško ponudbo. Kot so na tiskovni konferenci ob predstavitvi brošure na Dunaju poudarili predstavniki obeh organizacij, je bilo za redovne skupnosti gostoljubje že od nekdaj izrednega pomena. Pri tem so spomnili na besede svetega Benedikta, ki je pred okoli 1.500 leti dejal, da je ‘vsakega gosta potrebno sprejeti kot Kristusa’.

Opat samostana v Altenburgu in predsednik združenja ‘Klösterreich’, Christian Haidinger, je izpostavil pomen ‘počitnikovanja’ v samostanu. Kot je pojasnil, redovne postojanke ‘nudijo več kot le ugodne cene nočitev’, gostje pa opazijo razliko, kadar jih redovniki ali redovnice ‘zavestno sprejmejo kot svoje goste’.

Namesto ‘ponudb za dobro počutje’ samostani tudi v počitniškem času bolj poudarjajo duhovnost, saj je v zadnjih letih potreba po duhovnosti med ljudmi močno narasla, so pojasnili ob predstavitvi brošure. Počitnice med člani redovne skupnosti človeku omogočijo vpogled v samostanski vsakdan, pomembno vlogo pa igrajo tudi osebni pogovori s ‘posvečenimi gostitelji’.

Predstavniki omenjenih organizacij, ki sta brošuro izdali, opozarjajo tudi na raznolikost ponudbe v redovnih skupnostih, od postnih tečajev do duhovnih vaj v tišini in tečajev za organizacijo prireditev v sklopu cerkvenega leta.
Gostje v samostane prihajajo iz vseh družbenih slojev, od družin, ki za skupno druženje izkoristijo podaljšan konec tedna, do otroških skupin, članov različnih ustanov in podjetij, ki želijo svoje zaposlene poslati na oddih v duhovno okolje. Kot je pojasnil opat Haidinger, mu je nek direktor nekoč dejal, kako se je kultura medsebojnega sporazumevanja v podjetju izboljšala, ko svojih zaposlenih niso več pošiljali na počitnice v hotele s petimi zvezdicami, ampak med samostanske zidove, pod okrilje redovnih skupnosti.

V Avstriji deluje petinosemdeset moških in stodvajset ženskih redov, ki med seboj uspešno sodelujejo na številnih področjih.

Dodatne informacije so na voljo na spletnem naslovu http://www.gastimkloster.at/.

Kupi v trgovini

Novo
Stvari, ki bi jih želel vedeti pred poroko
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh