Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

(Gospodarski) konec sveta?

Objava: 04. 01. 2012 / 12:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

(Gospodarski) konec sveta?

Kako na katastrofične gospodarsko-finančne napovedi gleda ugledni benediktinec in tudi ekonomski strokovnjak (kot ekonom samostana Münsterschwarzach je odgovoren za gospodarski razvoj in finance skupnosti tristo menihov in zaposlenih) p. Anselm Grün?

Ugledni benediktinec in priljubljen pisec Anselm Grün nima prav visokega mnenja o katastrofičnih napovedih gospodarskega dogajanja, ob čemer v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA svari pred napačnim vtisom o nekakšnem »koncu sveta«. Po njegovih besedah je »vse to psihologija«, ki jo podlegamo tudi zato, ker v gospodarstvu vidimo rešitev vseh težav. Srečujemo veliko prerokov konca sveta, ki pa jih je treba jemati z veliko mero dvoma.

P. Grün svetuje poročevalcem, naj imajo pred seboj dejstva in naj vanje ne projecirajo lastnih strahov. V tej luči kritično presoja tudi vlogo bonitetnih agencij pri ocenjevaju držav, ki se kaže v umetnem dvigovanju obresti. Takšne špekulacije, usmerjene proti celim državam, so zavržne, je prepričan. Prav špekulantom pripisuje največjo krivdo za gospodarsko in finančno krizo. P. Grün se tudi ne boji, da bi propadla skupna evropska valuta evro.

Za agencijo KNA je spregovoril tudi o svojem delu ekonoma benediktinskega samostana Münsterschwarzach. Več o njegovih pogledih na etiko v ekonomiji pa lahko preberete v knjigi Bog, vest in denar, ki smo jo nedavni izdali pri založbi Družina (http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/knjigarna/177B224502216D34C1257961002E523C?OpenDocument).

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh