Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Gojiti življenje, sprejeti smrt«

Objava: 26. 06. 2015 / 08:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Gojiti življenje, sprejeti smrt«

V Cerkvi Anglije in Walesa danes obhajajo dan za življenje.

V Cerkvi Anglije in Walesa danes obhajajo dan za življenje, ki letos v ospredje postavlja konec življenja, geslo dneva pa je Gojiti življenje, sprejeti smrt. Tamkajšnji škofje so ob tej priložnosti pripravili pastoralno pismo, ki ga začnejo z besedami papeža Frančiška za svetovni dan bolnikov 2015: »Kako velika laž se skriva za določenimi besedami, ki toliko vztrajajo na 'kakovosti življenja', samo da bi vpeljali prepričanje, kako življenje, ki ga je prizadela težka bolezen, ni vredno, da se ga živi.«



Škofje najprej izpostavijo pomemben medicinski in znanstveni napredek – ta osebam s kroničnimi boleznimi omogoča zdravljenje, ki jim lahko reši življenje. Za to moramo biti hvaležni, poudarjajo škofje. Toda, nadaljujejo, enkrat bomo vsi umrli, in dodajajo, kako je ta isti napredek pripeljal do kompleksnih odločitev o ustreznem pristopanju k smrti.

Škofje ponujajo dve drži. Prva je, da ljubimo življenje, saj je vsaka oseba ljubljena od Boga in vsako življenje dragocen dar, ki se ga nikoli ne sme uničiti ali zanemariti. Ni prav, da smrt pospešujemo ali celo povzročimo. Bog nas bo poklical ob svojem času. Druga drža pa govori o sprejetju smrti. To pomeni, da nismo dolžni nadaljevati z zdravljenjem, ko to ne služi več svojemu namenu, ko torej nima učinka ali pacientu celo škoduje.

V teh težkih položajih se je pri odločanju potrebno posvetovati z drugimi: zakoncem, brati in sestrami, drugimi družinskimi člani. Družina bi navsezadnje morala biti osrednji prostor medsebojne podpore in razumevanja. Včasih je potrebno sprejeti težke odločitve in pri tem so potrebni tudi pogledi družine in strokovnjakov. Škofje ponujajo dve vprašanji: Ali je ta odločitev odraz ljubezni do življenja? Ali ta odločitev sprejema neizogibnost smrti? Na obe vprašanji bi morali odgovoriti pritrdilno, dodajajo škofje, kajti življenje samo je dar Boga, smrt pa je prehod v novo življenje z Njim.

Vir: Radio Vatikan / M.M.Š.
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh