Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Godovnjak Marko Mohor Stegnar: Vsak svetnik s palmovo vejo naredi name poseben vtis

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 12. 07. 2024 / 05:30
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2024 / 07:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Godovnjak Marko Mohor Stegnar: Vsak svetnik s palmovo vejo naredi name poseben vtis
Župnik Marko Mohor Stegnar. FOTO: Osebni arhiv

Godovnjak Marko Mohor Stegnar: Vsak svetnik s palmovo vejo naredi name poseben vtis

Danes, 12. julija, godujeta zavetnika Mohorjeve družbe in druga zavetnika ljubljanske nadškofije, sv. Mohor in Fortunat. Svetnika sta za Slovence zelo pomenljiva. Oba sta zavetnika in nekak svet simbol, sveto znamenje oglejskega patriarhata in njegovih zaslug za krščansko vero. O svetniku Mohorju smo se pogovarjali z duhovnikom Markom Mohorjem Stegnarjem.

Današnji godovnjak prihaja iz Župnije Dob pri Domžalah. »Zadnjo nedeljo v juniju sem se udeležil nove maše Matjaža Vente v Dobu. Zelo sem vesel, da sem po 11-ih letih dobil naslednika novomašnika v domači župniji,« z veseljem pripoveduje duhovnik Marko Mohor Stegnar, ki je dušni pastir že enajsto leto. Trenutno je župnik v Šmartnem pri Litiji in soupravitelj Župnije Primskovo na Dolenjskem. Prosti čas rad preživlja v naravi. Njegovi hobiji so glasba, kuhanje, v zadnjih tednih je svoje zanimanje razširil tudi na nogomet.

Zaključek veroučnega leta Župnije Primskovo na Dolenjskem. FOTO: Osebni arhiv 

Kdo je zaslužen, da vam je ime Marko Mohor?

Starša sta mi povedala, da mi je oče želel dati ime Mohor, ker sem rojen na godovni dan sv. Mohorja in Fortunata. Mami pa je bilo bolj všeč ime Marko. Tako sem postal Marko Mohor.

V čem vidite največjo podobnost s svetnikom, po katerem nosite ime? Kako vam je svetnik, po katerem nosite ime, v zgled?

Kot pravi izročilo in prikazujejo freske v kripti oglejske bazilike, je sv. evangelist Marko v Ogleju spoznal kristjana Mohorja. Predstavil ga je Petru, prvemu papežu, in ta ga je posvetil v prvega oglejskega škofa. Poleg tega, da nosim ime teh dveh svetnikov, ki sta po izročilu v istem času delovala v Ogleju, je zanimivo tudi to, da je mojemu starejšemu bratu ime Peter. Oba moja zavetnika sta umrla mučeniške smrti in sta mi velik zgled v zvestobi Jezusu do konca. Prav tako sta mi oba zgled pri oznanjevanju evangelija: sv. Marko prek Božje besede, sv. Mohor prek predanega služenja Cerkvi. 

Sprejem novih ministrantov. FOTO: Uroš Pušnik

Tudi sami ste, podobno kot vaš zavetnik, sledili Jezusovemu klicu. Kje še vidite stične točke z vašim nebeškim zavetnikom?

Sv. Mohor ni deloval sam, ampak skupaj z diakonom sv. Fortunatom. Tudi sam si prizadevam, da bi čim več ljudi spodbujal in vključeval v župnijsko skupnost in občestvo Cerkve.

Katere so bile najtežje odločitve, ki ste jih sprejeli v svojem duhovniškem življenju?

Ključna odločitev v mojem življenju je odgovor na klic v duhovništvo. Od takrat naprej, ko sem se odločil, da bom v duhovništvu služil Bogu in ljudem, doživljam velik Božji blagoslov. Posebno pri pomembnejših odločitvah. Zelo rad molim na čast Svetemu Duhu. Prizadevam si, da bi znal prepoznavati Božjo voljo. Potem nobena odločitev ni več težka. Saj nam Bog poleg daru modrosti deli tudi dar moči. 

Blagoslov traktorjev na velikonočni ponedeljek. FOTO: Uroš Pušnik

V Sloveniji sta dve cerkvi sv. Mohorja in 16 cerkva, posvečenih Mohorju in Fortunatu. Po njiju se imenuje več naselij kot so Sv. Mohor, Šmohor ali Mohor. Kakšen je pomen teh cerkva in krajev za slovenske vernike?

Ena izmed cerkva sv. Mohorja in Fortunata je tudi podružnična cerkev šmarske župnije, kjer sedaj delujem. Ta in ostale cerkve posvečene sv. Mohorju (in Fortunatu) nas spominjajo na našo zgodovinsko povezavo z Oglejem. Prav tako pa nam približujejo svetnike in mučence zgodnjega krščanskega obdobja. Posebno mesto zagotovo ima velikanska katedrala sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu. Tja smo lansko leto poromali z gospemi iz župnij, kjer delujem.

Oglejte si tudi epizodo Kaja in Katja raziskujeta: Največja slovenska cerkev [VIDEO, FOTO], kjer sta sodelavki obiskali cerkev Sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu.  

Sv. Mohorja in Fortunata največkrat upodabljajo skupaj kot priprošnjika; sv. Mohor je upodobljen kot škof v ornatu, sv. Fortunat pa kot diakon v dalmatiki. Oba držita palmovo vejico, simbol mučeništva. Kako ti simboli vplivajo na vašo osebno vero in duhovniško službo?

Vsak svetnik, ki drži v roki palmovo vejo, naredi name poseben vtis. Še toliko bolj sv. Mohor, ki je moj patron. V času antike je palmova veja veljala za simbol zmage. Kristjani so jo prevzeli z razlago, da so kristjani z mučeništvom dosegli zmago zaradi zvestobe Kristusu in so z njim v nebeški slavi. Kot otrok sem zelo pozorno gledal upodobitve sv. Mohorja in Fortunata v cerkvah, kamor sem poromal s starši. V molitvi sem se jima že takrat priporočal.

Sveta Mohor in Fortunat. FOTO: Wikipedija 

Kateri vidiki iz življenja sv. Mohorja in Fortunata vas najbolj navdihujejo?

Zelo me navdihuje pogum sv. Mohorja, s katerim je kot škof prevzel vodenje krščanske skupnosti v Ogleju. Očitno je temelje odlično postavil. V nekaj letih, ko so kristjani v Rimskem cesarstvu prejeli svobodo, so v Ogleju postavili velike površine mozaikov. Še danes so številni lepo ohranjeni in veljajo za največje starokrščanske mozaike na Zahodu.

Bog nam poleg daru modrosti deli tudi dar moči. (Marko Mohor Stegnar)

Bi želeli v zvezi s svetnikom dodati še kaj?

Malo za šalo, malo zares. Ob 500-letnici Nadškofije Ljubljana leta 1962 sta na novo glavna zavetnika nadškofije postala častitljiva brata sv. Ciril in Metod. Morda bo ob 600-letnici priložnost, da ponovno glavna zavetnika ljubljanske nadškofije postaneta sv. Mohor in Fortunat.

Nalaganje
Nazaj na vrh