Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Glej, tvoj sin… glej, tvoja mati«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 13. 12. 2017 / 08:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Glej, tvoj sin… glej, tvoja mati«

Poslanica papeža Frančiška za svetovni dan bolnikov tokrat o materinski poklicanosti Cerkve.

V Vatikanu so predstavili papeževo poslanico za svetovni dan bolnikov, ki ga bomo obhajali 11. februarja 2018. Naslov tokratne poslanice je »Mater Ecclesiae (Mati Cerkve): Glej, tvoj sin… Glej, tvoja mati. In od tiste ure jo je učenec vzel k sebi« (Jn 19,26-27). Te Gospodove besede globoko razsvetlijo skrivnost križa, pojasnjujejo pri Radiu Vatikan. Križ namreč ne predstavlja tragedije brez upanja, ampak je kraj, kjer je Jezus pokazal svojo slavo in tam zapustil hotenja skrajne ljubezni, ki so postala ustanovna pravila krščanske skupnosti in življenja vsakega učenca.



Sveti oče v poslanici opiše vlogo Marije in ljubljenega učenca Janeza. »Neizrekljiva bolečina križa je presunila Marijino dušo, toda ni je ohromila. Nasprotno, zanjo kot Gospodovo Mater se začenja nova pot podaritve. Jezus ima na križu skrb tako za Cerkev kot za vse človeštvo in Marija je poklicana deliti si z Njim to isto skrb.« Ljubljeni Jezusov učenec pa, kot piše sveti oče, predstavlja Cerkev, mesijansko ljudstvo, ki mora Marijo prepoznati za svojo mater. Zato Marijina materinska poklicanost, torej poklicanost skrbeti za svoje otroke, preide na Janeza in na vso Cerkev. Tako je vsa skupnost učencev vključena v Marijino materinsko poklicanost. Apostol Janez, ki je vse podelil z Jezusom, ve, da hoče Učitelj vse ljudi pripeljati do srečanja z Očetom, o čemer je bil tudi priča.

Ta materinska poklicanost Cerkve do najbolj pomoči potrebnih oseb in bolnikov se je skozi njeno dvotisočletno zgodovino udejanjila preko bogate vrste različnih služb do bolnikov. V tistih državah, kjer so javni zdravstveni sistemi dobro razviti, skušajo katoliške kongregacije osveščati, da je človeška oseba v središču terapevtskega procesa, medtem ko v državah, kjer ni zadostnega javnega zdravstvenega sistema, Cerkev skuša storiti vse, kar je v njeni moči.

V poslanici še piše, da je »Jezus zapustil kot dar Cerkvi svojo ozdravljajočo moč: Tiste pa, ki bodo verovali, bodo spremljala ta znamenja... Na bolnike bodo polagali roke in ti bodo ozdraveli (Mr 16,17-18). Ta Jezusov dar je naloga za Cerkev, ki ve, da mora prinašati bolnikom ta isti Gospodov pogled, bogat z nežnostjo in sočutjem.«

Papež Frančišek zaključi poslanico za XXVI. svetovni dan bolnikov s povabilom: »Mariji, Materi nežnosti želimo izročiti vse bolne tako na telesu kot na duhu, naj jih v njihovem upanju podpira.«

Vir: Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh