Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Glasba lahko postane molitev’

Objava: 20. 10. 2009 / 07:33
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Glasba lahko postane molitev’

Papež pianist razmišljal o moči glasbe, ki misli in srca dviguje k Bogu

Glasba je univerzalni jezik, s pomočjo katerega lahko razvijamo razumevanje in enotnost med narodi, je povedal papež Benedikt XVI. in dodal, da se prek glasbe lahko pogovarjamo tudi z Bogom.

Sveti oče je o vlogi in moči glasbe razmišljal minulo soboto zvečer, ko se je v rimskem avditoriju skupaj s sinodalnimi očeti udeležil koncerta, ki ga je v njegovo čast priredila Mednarodna klavirska akademija iz italijanskega mesta Imola, so poročali na vatikanskem radiu. Koncert z naslovom 'Tipke pripovedujejo: poslušanje najlepših odlomkov klavirske literature na izvirnih glasbilih' je izvedla kitajska pianistka Jin Ju, ki je nastopila na sedmih različnih klaviaturah, iz katerih so odmevali odlomki del skladateljev, kot so Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludvig van Beethoven in Franz Liszt.

Papež Benedikt XVI. je v krajšem nagovoru po koncertu poudaril, da glasba lahko postane molitev. Visoka glasba razgrinja duha, vzbuja globoke občutke in skoraj naravno v vseh okoliščinah vabi k dvigovanju misli in srca k Bogu, ne glede na to, ali je vesela ali žalostna. Dodal je še, da je bil sobotni koncert še ena priložnost, na kateri je bilo mogoče okusiti lepoto glasbe, duhovne in torej univerzalne govorice, ki je prilagojena razumevanju in povezovanju ljudi vseh narodnosti.

Glasba je po papeževih besedah del vsake kulture in spremlja sleherno človeško izkušnjo, bolečino in zadovoljstvo, sovraštvo in ljubezen, žalost in veselje, smrt in življenje, zgodovina pa, kot je še dejal sveti oče, kaže, kako so ljudje glasbo vselej uporabljali za izražanje tistega, kar se z besedami ne da povedati. Glasba namreč v ljudeh vzbuja čustva, ki jih je težko izraziti na kakršenkoli drug način.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh