Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Glasba igrala, Slovenija obstala

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 17. 03. 2020 / 08:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2020 / 11:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Glasba igrala, Slovenija obstala

Slovenski glasbeniki so preganjali tesnobno ozračje zaradi nevarnosti okužbe z virusom korona in izpada prihodka.

V nedeljo, 15. marca, se je ob 18. uri marsikje po Sloveniji zaslišala glasba. Na družbenih omrežjih je namreč po vzoru Italijanov nastala pobuda, da bi z glasbo pregnali tesnobno ozračje, ki se je v marsikom začelo vzbujati, ne le zaradi nevarnosti okužbe z virusom korona, temveč mariskateremu samozaposlenemu tudi zaradi izpada dohodka in kot za zdaj kaže, še vedno mačehovskega odnosa države do samozaposlenih, ki jih je sicer večinoma ustvarila sama med gospodarsko krizo.

A k temu se vrnemo ob koncu članka.

Valček in poskočnica navdušila sosede

Fotografinja Tatjana Splichal je v svoj objektiv ujela pesnika in glasbenika Matjaža Pikala, ki je popestril že kar nekaj dogodkov v galeriji Družina. Tokrat je razveselil Šiškarje z dvema svojima pesmima: na harmoniko je zaigral en valček in eno mediteransko poskočnico. Sosedje, ki so ga poslušali na balkonih, so ga nagradili z aplavzom.



"Ko sem prišel z nabiranja regrata, sem vzel v roke instrument in odprl okno ter zaigral. Ura je bila četrt čez šest, ravno prav, ker se je takrat nehala oglašati flavta iz sosednjega bloka, na katero je nekdo igral," je povedal o svojem nastopu in spregovoril tudi o tem, kako so izredne razmere spremenile njegov vsakdan.

V času epidemije ni veliko drugače, le nastopov in prihodka ni

"V času samoizolacije se zame pravzaprav  ni nič spremenilo - kot samozaposlen v kulturi sem v glavnem doma tudi sicer, delam od doma, razlika je le ta, da prihodka ni, ker ni nastopov, ali pa je minimalen, v glavnem za nazaj, kako bo naprej, pa ne vem. Zato sem z veseljem podpisal peticijo, naj nam samozaposlenim država zaradi tega priskoči na pomoč."

Samozaposleni še bolj ogroženi, zato s peticijo apelirajo za oprostitev plačila prispevkov in pomoč države

Glede pomoči samozaposlenim ne kaže najbolje, saj je edini do zdaj predviden ukrep kot odlog plačevanja prispevkov, ki pa samozaposlenim, ki že v normalnih razmerah živijo na robu preživetja in imajo možnost plačane bolniške odsotnosti šele po 30 delovnih dneh, ne pomaga prav nič.


Stroški ostajajo, prihodkov pa ni ...

Peticija, poimenovana Apel Vladi Republike Slovenije za pomoč samozaposlenim zaradi posledic epidemije koronavirusa, od vlade zahteva, naj samozaposlene oprosti plačila prispevkov za tiste, ki bodo v letu 2020 zaslužili manj kot 20.000 evrov in naj pomaga vsem, ki so zaradi ukrepov vlade v času epidemije ostali brez prihodkov.

"Za kriterij predlagamo: če so v preteklem mesecu zaslužili manj, kot je višina neto minimalne plače, naj jim država nameni pomoč v obliki pokritja te razlike," so zapisali v peticiji.

Celotno besedilo peticije lahko preberete in jo podpišete tukaj.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh