Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednica države podelila 19 odlikovanj, tudi Marcosu Tavaresu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 12. 2023 / 17:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2023 / 18:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednica države podelila 19 odlikovanj, tudi Marcosu Tavaresu
Nekdanji nogometaš Marcos Magno Morales Tavares je prejel medaljo za zasluge za navdihujoče športne dosežke, vlogo pri prepoznavnosti Slovenije v svetu ter za spodbujanje solidarnosti in dobrodelnosti. FOTO: Anže Malovrh/STA

Predsednica države podelila 19 odlikovanj, tudi Marcosu Tavaresu

Predsednica države Nataša Pirc Musar je pred dnevom samostojnosti in enotnosti prvič v svojem mandatu podelila odlikovanja zaslužnim na področjih obrambe države, manjšin, glasbe, športa in znanosti. Skupaj jih je podelila 19.

Najvišje priznanje, zlati red za zasluge, sta prejela Miran Potrč (posmrtno) in Ginekološka klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Častni znak svobode je, prav tako posmrtno, prejel Borut Novak.

Srebrni red za zasluge je prejela Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (SOVA). Red za zasluge so prejeli dr. Maja Primic Žakelj, Srečko Šestan, mesečnik za poljudno naravoslovje Proteus, Smučarska zveza Slovenije in znanstvena revija Sodobna pedagogika.

Prejemniki medalje za zasluge pa so: dr. Peter Gstettner, Karel Holec, Andrea Kovač, Erika Köleš Kiss, Metka Lajnšček, Marcos Tavares, Samo Pahor, mag. Marjetica Potrč ter glasbeni skupini Kameleoni in Pankrti.

Zlati red za zasluge Miranu Potrču in Ginekološki kliniki UKC Ljubljana

Nekdanji politik Miran Potrč je posmrtno prejel zlati red za zasluge »za izjemne zasluge pri osamosvajanju Slovenije in za odgovorno ter načelno politično držo«, Ginekološka klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ob 100-letnici delovanja »za izjemen razvoj področja ginekologije in porodništva v Republiki Sloveniji, ki se kaže v visokih dosežkih v skrbi za zdravje žensk in novorojencev, kakor tudi za mednarodno prepoznavnost in priznanje ljubljanske ginekološko-porodniške stroke«.

Spodbuja solidarnost in dobrodelnost

Eden od prejemnikov medalje za zasluge je bil tudi športnik Marcos Tavares, ki ob številnih priložnostih pove, da se je v življenju odločil slediti Jezusu. V življenju pa ima poleg žene še eno veliko ljubezen – nogomet. Prav ljubezen do športa ga je iz Brazilije pripeljala v Slovenijo.

Od leta 2012 ima tudi slovensko državljanstvo. Dolgoletni nogometaš Maribora je že med kariero ustanovil športno akademijo Marcosa Tavaresa, v kateri s svojim znanjem pomaga mladim nogometašem. Vsako leto skupaj z ekipo organizira poletni nogometni kamp, ki se ga udeležujejo deklice in dečki iz celotne Slovenije in je tudi mednarodno obarvan. Skupaj na kampu svoje nogometne veščine izpopolnjuje običajno več kot 200 otrok. »Republika Slovenija z državnim odlikovanjem izraža priznanje, spoštovanje in hvaležnost Marcosu Tavaresu za navdihujoče športne dosežke, vlogo pri prepoznavnosti Slovenije v svetu ter za spodbujanje solidarnosti in dobrodelnosti med ljudmi,« so zapisali v utemeljitvi priznanja.

Nalaganje
Nazaj na vrh